Den spanska regeringen skärper utegångsförbudet

Den spanska premiärministern Pedro Sánchez tillkännagav på lördagen skärpt utegångsförbud för alla 47 miljoner spanjorer bortsett från de som arbetar i viktiga sektorer. Allt för att försöka stoppa spridningen av coronaviruset och minska trängseln på landets intensivvårdsenheter (ICU). Vid ett extraordinärt möte idag söndag kommer ministrarna att godkänna det nya utvidgade utegångsförbudet för icke-nödvändiga arbeten från måndag 30 mars, fram tom torsdag 9 april.

“Denna åtgärd kommer att minska människors rörlighet ännu mer, den kommer att minska risken för smittsamhet och kommer att göra det möjligt för oss att avlägsna ICU: er,” förklarade Pedro Sánchez i ett tv-uttalande på lördag kväll och tillade att han erkände att åtgärderna var “extraordinärt tufft.”

Till idag har totalt 5 704 personer dött i Spanien till följd av coronaviruspandemin, 72 248 infektioner upptäckta. Mer än 40 600 coronaviruspatienter är för närvarande inlagda på sjukhus, medan 12 285 har återhämtat sig från Covid-19-sjukdomen och har utskrivits från sjukhus. Totalt finns 4,575 idag patienter på ICU: s spanska sjukhus.

De nya åtgärderna gäller inte de som är anställda inom livsmedel, läkemedel, hälso- och sjukvård, veterinärer, optiker, hygienprodukter, pressen, bensinstationer, tidningskiosker, IT- och telekommunikationsförsäljare, internetförsäljare och kemtvätt.

Situationen i Spanien kunde inte vara mer kritisk efter två dagar med stigande dödsfall – och det är trots optimistiska förväntningar halvvägs genom veckan. Dödsfallskurvan slätas inte ut och Spanien har ännu inte nått toppen av infektioner tror man.

Källa El Pais
Bild European Parliament, Pedro Sánchez “We must protect Europe, so Europe can protect its citizens”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.