Den spanska turistindustrin går fortsatt bra

Under årets första nio månader besökte 67,1 miljoner turister Spanien, det är en ökning med +1,3 procent jämfört med samma period 2018. Allt enligt de preliminära uppgifterna från ”Encuesta de Movimientos Turísticos en Frontera (Frontur)” som har sammanställts av den spanska statistikmyndigheten INE.

Ser man till vad turisterna har spenderat så bli ökningen ännu större, de har under perioden spenderat 73.830 miljoner euro och det är en ökning med +3 procent.

Från januari till september var som vanligt turister från Storbritannien den ledande gruppen, därifrån kom det 14,8 miljoner turister vilket är en minskning på -1,6%. Som nummer två placerade sig Frankrike med 9,1 miljoner turister, en minskning med -2,4% och tredjeplatsen belades av Tyskland med 9 miljoner besökare, vilket är en minskning med -1%.

Men de stora ländernas minskningar har mer än väl kompenserats av fler besökare från andra länder. Kollapsen för den brittiska researrangören Thomas Cook i september betydde givetvis mycket för Kanarieöarna men sett för hela landet så har det bara inneburit -0,2% mindre internationella turister i september i år jämfört med september förra året.

Katalonien är huvuddestinationen för de flesta utländska turisterna, dit anlände 15,6 miljoner besökare under de första nio månaderna, det är en ökning med +0,6%. Som nummer två placerar sig Balearerna med 12,1 miljoner besökare vilket är en minskning med -0,4%. Andalusien hamnar på en tredjeplats med 9,7 miljoner turister vilket är en ökning med hela +3,4%.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.