Prenumerera på nyheterna

Den största diplomatiska krisen på lång tid

Marocko beslutade på onsdagen att tillfälligt stänga gränspassager till Ceuta. Fortsatt rapporteras det om att personer från Nordafrika och länder söder om Sahara försöker ta sig över till den spanska enklaven Ceuta genom att vada, simma eller via hemmagjorda flottar.

Situationen har stabiliserat sig vid gränspassagen Tarajal i Ceuta rapporterar lokala medier. Även om vissa försöker ta sig över till den spanska sidan är det inte som under tisdagen då minst 8.000 passerade gränsen.

Den autonoma staden Ceutas president Juan Jesús Vivas beskriver händelsen som en invasion.

4.800 av de över 8.000 har återvänt till Marocko.

Gårdagens händelse saknar motstycke i Spaniens moderna historia och har utlöst en stor diplomatisk kris mellan de båda länderna. Förutom att militär inkallades till att försvara gränsen diskuteras händelsen på högsta ort.

Förutom de båda ländernas kungahus är indragna har frågan högsta prioritet i EU.

Det mest anmärkningsvärda är hur Marocko använder unga män som slagträ i en debatt om Västsahara. I marockanska städer runt Ceuta och Melilla bor det tusentals ungdomar som är villiga att ta sig in i Spanien och EU.

Mohamed VI-regimen tycks inte ha några problem med att använda ungdomar och minderåriga som slagträ i en blandning av vendetta och utpressning. Vuxna män och i vissa fall kvinnor med barn har de senaste dagarna uppmuntrats genom avsiktliga rykten att närma sig den spanska enklaven Ceuta som också är EU:s södra gräns till Afrika.

När Spanien välvilligt tog emot ledaren för Västafrikas befrielserörelse Polisario, Brahim Ghali, när denne behövde sjukhusvård på grund av covid-19 så stack det i Marockos ögon.

”Det finns handlingar som får konsekvenser” förklarade den marockanska ambassadören i Madrid.

Marocko får även EU-pengar för att bevaka sina gränser mot EU. Det är känt sedan tidigare att gränser öppnas när landet vill ha mer EU-stöd. Enbart Spanien har sedan 2019 avstått mer än 60 miljoner euro till Marockos gränspolis för deras insats i kampen mot illegal migration.

Den spanska regeringschefen Pedro Sánchez som under gårdagen besökte Ceuta och Melilla betonade invånarnas säkerhet och sa att de som på illegal väg tar sig in i Spanien utan godkända skäl ska utlämnas till Marocko omedelbart.

Pedro Sánchez är i dagsläget under en stark press. Tidigare i veckan presenterades en ny opinionsundersökning som visar att oppositionspartiet Partido Popular närmar sig i regeringspartiet PSOE i mätningar.

På onsdagen meddelade nationaldomstolen att de återupptar ett fall med misstankar om folkmord och tortyr mot Brahim Gali. Domaren Santiago Pedraz har kallat Gali till förhör den 1 juni.

Det har även framkommit att Brahim Gali använde falsk identitet när han lades in på sjukhuset San Pedro i Logroño för covid-19. Han ska då ha blivit inskriven som Mohamed Bembatouche från Algeriet.

Ansvariga läkare vid sjukhuset San Pedro har identifierat Benbatouche som Brahim Gali.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.