Prenumerera på nyheterna

Det andra utlysta nationella nödläget ogiltigförklaras

Med röstsiffrorna 6-4 har Författningsdomstolen beslutat att även det andra utlysta nationella nödläget i Spanien mellan den 25 oktober till 9 maj 2021 var författningsvidrigt och gick emot grundlagen. Dessutom menar domstolen att förutom att beslutet begränsade parlamentets möjlighet att granska regeringens agerande genom uteblivna plenimöten, var det fel av centralregeringen att överlämna ansvaret till regionregeringar att ta beslut om coronarestriktioner.

De senaste tre månaderna har Författningsdomstolen vid flera tillfällen ogiltigförklarat tidigare beslut av den spanska centralregeringen i samband med covid-19-pandemin.

Regeringen har tagit egna beslut utan att följa grundlagen som säger att undantagstillstånd är det som gäller. De har även godkänt att regionregeringarna kan ta beslut om att införa åtgärder som begränsar rättigheterna, utan att dessa i sin tur har haft möjlighet att införa åtgärder för att bekämpa pandemin eftersom det inte är inskrivit i grundlagen.

Beslutet kommer att få till följd att staten måste återbetala böter som skrevs ut under det andra nationella nödläget.

När det röstades om att utlysa det andra nationella nödläget fick det stöd av 194 ledamöter från PSOE, Unidas Podemos, Ciudadanos, Más País-Equo, Compromís, PNV, BNG, Coalición Canaria, Nueva Canarias, Partido Regionalista de Cantabria, Teruel Existe och av fyra ledamöter från katalanska PDeCAT.

53 röstade emot förslaget, det var ledamöter från Vox och Foro Asturias. 99 lade ned sina röster: PP, CUP och Unión del Pueblo Navarro.

Precis som vid de tidigare besluten från Författningsdomstolen är även detta ett resultat av att högerpartiet Vox anmälde regeringens agerande till Författningsdomstolen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.