Prenumerera på nyheterna

Detta gäller för Spanienresenärer

Spanska hälsodepartementet har publicerat en lista gällande högriskländer/regioner fram till den 8 augusti. Listan för Sverige skiljer sig inte jämfört med förra veckan. Det är fortsatt bara Stockholmsregionen som anses vara högriskområde i Sverige (se gult markerade områden på kartan här intill). Listan från spanska hälsovårdsdepartementet grundar sig på ECDC:s lista (Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar) som varje vecka publicerar en karta över smittspridningen i EU-länderna.

Fram till 8 augusti gäller följande för svenska resenärer till Spanien enligt Sveriges ambassad i Madrid.

I dagsläget är det en region i Sverige som är klassat som högriskområde: Stockholm. Om din bostadsort ligger i region Stockholm behöver du visa upp något intyg/certifikat som komplett vaccination mot covid-19 senast 14 dagar före inresa, ett negativt testresultat i NAAT-test (ex. PCR) eller av EU godkänt antigentest (max 48 h gammalt vid inresa) eller ett intyg på genomgången covid-19 infektion max 180 dagar gammalt. Det gäller för resenärer från 12 år.

Den nuvarande listan över högriskländer/regioner gäller fram till 8 augusti 2021.

Observera att det är du som resenär som bör hålla dig underrättad om de regler som gäller vid tillfället för din resa. Enskilda flygbolag kan ha sina egna krav som gäller transitresenärer som inte är bosatta i Stockholmregionen.

Hälsodeklarationen hittar du här och är obligatorisk för inresande till Spanien tidigast 48 timmar innan ankomst till Spanien. Den är obligatorisk oavsett din bostadsort.

Det är upp till varje land att bestämma vad som krävs för inresa och reglerna kan ändras med kort varsel. För mer information kontakta Spaniens ambassad i Stockholm

Som resenär bör du hålla dig underrättad om de regler som gäller vid tillfället för din resa. Det är upp till varje land att bestämma vad som krävs för inresa och reglerna kan ändras med kort varsel. För mer information kontakta Spaniens ambassad i Stockholm.

Folkhälsomyndigheten påminner fortsatt om att hålla avstånd och umgås i en mindre krets på resmålet. Det finns en rekommendation om att testa sig vid hemkomst och minimera kontakter den närmaste veckan efter hemkomsten.

Det finns vissa undantag från rekommendationen om att testa sig efter ankomsten till Sverige:

Den som har vaccinerats med en dos minst tre veckor innan ankomsten till Sverige eller den som haft covid-19 under de senaste sex månaderna behöver inte testa sig efter ankomsten till Sverige. Det gäller även personer som visat upp ett negativt test för inresa till Sverige och barn under sex år. Däremot bör man, liksom övriga i samhället, testa sig vid symtom på covid-19.

Rekommendationen gäller till den 31 augusti.

Spanska turistorter
Smittalen är fortsatt höga i Spanien som räknas till ett av Europas verkliga högriskländer. 14-dagarsincidensen i Spanien ligger på 687 fall per 100.000.

Hög smittspridning gäller speciellt Katalonien, La Rioja, Aragonien, Balearerna, Kanarieöarna, Valenciaregionen och Andalusien. Munskydd är obligatoriskt i kollektivtrafiken och i offentliga lokaler samt utomhus när inte ett avstånd på en och en halv meter till närmaste personer kall hållas.

Flera regioner har infört utegångsförbud nattetid i kommuner med höga smittal, i regel mellan klockan 01-06. Valenciaregionen har infört utegångsförbud nattetid fram till den 16 augusti i 77 kommuner, ibland annat Alfàs del Pi, Alicante, Calpe, Dénia, Valencia och Benidorm.

Kanarieöarna: Här kan du se information från Kanarieöarnas turistbyrå finns på flera språk, bland annat svenska. Under länken hittar du även information om resor mellan fastlandet till öarna samt resor mellan öarna.

På Costa del Sol i Andalusien har den regionala Folkhälsomyndigheten infört vissa coronarestriktioner som att högst sex personer får sitta tillsammans vid serveringsställen utomhus och fyra inomhus. Beläggningen inomhus får uppgå till högst 50 procent.

Kommuner på Costa del Sol har infört vistelseförbud på stränder från klockan 23 till 07. I Marbella kommun har stränderna varit stängda från midnatt till klockan 06 sedan den 8 maj. Vistelseförbud på stränder nattetid ska förhindra unga människor att samlas för att festa.

I Marbella och Estepona har utegångsförbud införts nattetid mellan klockan 02 till 07. Beslutet gäller från i lördags och sju dygn framåt. Båda kommunerna redovisar en 14-dagarsincidens på över 1.000 fall.

Läs mer: Frågor och svar om COVID-19 i Spanien

Regelbundna uppdateringar följ @SvenskaMagasinet

Läs mer: För tillfället får UD många frågor om internationellt resande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.