Prenumerera på nyheterna

Digital fastighetsmässa flyttas till februari

Som Svenska Magasinet tidigare har berättat flyttas höstens fysiska mässor av Köpa Hus Utomlands till nästa år. Den digitala fastighetsmässan som var planerad under tre dagar i oktober kommer att lanseras i samband med mässan i Stockholm 20-21 februari.

Sedan tidigare stod det klart att på grund av de rådande reglerna som gäller i Sverige för fysiska mässor skulle höstens planerade mässor i Malmö, Stockholm och Göteborg flyttas till början av 2021.

Björn Simonsson, VD i Fair Media, som arrangerat mässor om att köpa bostad i Spanien och i andra länder sedan 2003, hade först planerat för en digital mässa i oktober.

– Vi har försökt att planera och vara aktiva på marknaden. Tanken var att göra en digital mässa något som ett antal mäklare varit positiva till att göra. Men vi ser att läget har blivit mer komplicerat och har beslutat att avvakta till februari, säger Björnm Simonsson.

Han nämner att det först var positiva tongångar men att situationen i det stora hela har förvärrats. Smittspridningen har tagit fart i Spanien och flera länder har infört karantänkrav.

– Det gör att alla inte är lika beredda nu som tidigare att ta upp sina köptankar. En del ser möjligheten att göra bra affärer just nu. Men det antalet är inte tillräckligt stort för att arrangera en mässa i dagsläget. Det måste till något som triggar igång marknaden igen, säger Björn Simonsson.

– Vi kanske misstolkade marknaden något och nu får vi avvakta till 2021 som vi planerar för.

Hos Fair Media avvaktar man ett beslut från svenska myndigheter att öppna upp för mässor. Mässverksamheten måste komma igång, poängterar Björn Simonsson.

– Men just nu finns det inga signaler att mässor ska komma igång den närmaste tiden. Till dess så avvaktar vi. Jag är övertygad om att detta kommer att normaliseras och drömmen om ett utlandsboende i solen lever fortsatt.

Fair Media har i stället fokus på nästa år och hur mässorna kan utvecklas så att dessa blir säkra.

– En idé kan vara att skräddarsy programmet där riskgrupper över 70 år får speciella tider.

Även digitala plattformar ingår i den lösningen vilket också gör att arrangören Fair Media kan nå besökare i hela landet.

Fram till nästa år kommer Fair Media att utveckla idén med en digital mässa som kommer att lanseras i samband med mässan i Stockholm 20-21 februari.

– Allt bygger på om mässor kan hållas nästa år och i vilken takt mässindustrin öppnar upp. Det är något som ligger utanför vår egen kontroll, poängterar Björn Simonsson.

Hur covid-19-pandemin har utvecklat sig till 2021 återstår att se. Har pandemin lagt sig? Har ett vaccin kommit? Hur fungerar resandet och flygindustrin? Det är viktiga frågor kring drömmen om ett boende i utlandet.

– Vi måste ha en marknad som fungerar. Så är det bara. Det gäller både för mäklare, köpare och resenärer.

Om situationen tillåter det är följande mässor planerade 2021:

Stockholm+Digital mässa, 20 till 21 februari.
Göteborg, 6 till 7 mars.
Malmö, 27 till 28 mars.
Helsingfors, 20 till 23 maj

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.