Prenumerera på nyheterna

Diplomatisk kris efter utrikesministerns besök i Colombia

Efter att Spaniens utrikesminister Arancha González Laya i lördags valde att besöka gränsen till Venezuela under sitt besök i Colombia har spänningen mellan Spanien och Venezuela tilltagit. Ännu en diplomatisk kris är under uppsegling mellan regeringen Pedro Sánchez och regimen Nicolás Maduro.

När en delegat i den spanska delegationen kommenterade de tusentals venezuelaner som korsar gränsen till Colombia som ett ”sökande efter ett bättre liv” beskrev Maduro uttalandet som en aggression och inblandning i Venezuelas inre angelägenheter. Det är dags att se över hela vår relation till Spanien. Det får vara nog, sa Maduro.

– Vi kommer att svara med kraft. Antingen i ord eller handling.

Den spanska utrikesministern försvarar sitt besök vid gränsövergången Cúcuta som något normalt. Ministern vill se hur systemet med migranter fungerar eftersom mottagandet delvis finansieras av Spanien.

– Jag är inte här för att kritisera. Vi är här för att studera migrationskrisen, sade González Laya som på Twitter tackar alla som ger sitt stöd till de ansträngningar som FN och icke-statliga organisationer utför till hjälp för migranter, däribland minderåriga (bilden).

Läget är redan spänt sedan en tid tillbaka mellan Caracas och Bryssel vilket gjorde att Maduro nyligen utvisade EU:s ambassadör, Isabel Brilhante från Portugal, efter att EU infört nya sanktioner.

I oktober flydde Venezuelas oppositionsledare Leopoldo López till Madrid där han numera bor tillsammans med fru och barn.

Den spända relationen påverkar även den spanska koalitionsregeringen där ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos ingår som sedan sin start delvis har finansierats och ideologiskt inspirerat av Venezuelas vänsterstyre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.