Prenumerera på nyheterna

Dödligheten med coronaviruset på samma nivå som säsongsinfluensan

Över 150.000 invånare i Málagaprovinsen har varit smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 sedan pandemin startade. Dödligheten med sjukdomen covid-19 är på liknande nivå som vid den vanliga säsongsinfluensan.
Enligt siffror från landets motsvarighet till statistiska centralbyrån INE (Instituto Nacional de Estadística) har Málagaprovinsen runt 1,6 miljoner invånare. Det betyder att cirka tio procent uppnått naturlig immunitet, skriver Diario SUR på måndagen som hänvisar till siffrorna.

Samtidigt redovisar Svenska Dagbladet en ny studie som visar att naturlig immunitet ger bättre skydd mot corona jämfört med vanligt vaccin.

Att tidigare ha varit smittad med coronaviruset kan ge ett bättre skydd mot deltavarianten än två doser av Pfizers vaccin, enligt en ny studie. Men det är en dålig idé att därför dra på sig smittan med flit, varnar forskare, skriver tidningen.

I Málagaprovinsen är det 150.000 personer som har varit smittade sedan pandemin startade enligt siffror från den regionala statistiska centralbyrån IEA (Instituto de Estadística de Andalucía).

Siffran grundar sig på de tester som gjorts sedan mars 2020. Det verkliga antalet bedöms vara större då vissa inte uppvisat några symtom samt att det var brist på tester under den första vågen av pandemin.

Sjukvårdsdistriktet Valle del Guadalhorce har lägst andel smittade med sex procent. Rondaområdet redovisar tio procent och Antequera åtta procent.

Sjukvårdsdistrikten Málaga, Costa del Sol och Guadalhorce redovisar högst med tio procent.

Bland de större kommunerna redovisar Marbella (12), Ronda (11), Coín (10) och Estepona (10) flest smittade per 100 invånare.

Av de över 150.000 invånare i Málagaprovinsen som varit smittade har 1.874 avlidit vilket ger en dödlighet på 1,2 procent.

Dödligheten med covid-19 ligger på samma nivå som säsongsinfluensan i Spanien 2019 som var 1,2 procent enligt Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).

Skälet till att coronaviruset SARS-CoV-2 har blivit en pandemi beror inte på dödligheten utan dess omfattande smittspridning. Andra virus i samma familj som SARS-CoV-1 (2003) och MERS-CoV har visat större dödlighet men smittspridningen har inte varit omfattande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.