Prenumerera på nyheterna

Domstol stoppar kommunal skatt vid försäljning

Efter att Författningsdomstolen (Tribunal Constitucional) beslutat om att upphäva Plusvalía, som är en kommunal värdestegringsskatt vid försäljning, så är borgmästarna på krigsstigen. Plusvalía beräknas och debiteras endast på var fastigheten är belägen och betalas av säljaren om priset är högre än vid köpet. Författningsdomstolen har beslutat om att upphäva den i sin nuvarande form efter ett överklagande. Hur den kommer att se ut är oklart i dagsläget.

Plusvalía-skatten beräknas på del av taxeringsvärdet som avser själva tomtvärdet och antal år man ägt fastigheten (med ett tak på 20 år).

Fram till nu har det varit säljaren som har betalat skatten. Om det har varit ett arv så har arvingarna betalat. Om det varit en donation så har mottagarna betalat.

Men beslutet från Författningsdomstolen har gjort att kommuner över hela landet, oavsett politisk färg, kräver att regeringen griper in och täcker hålet som nu uppstår i kommunernas kassakistor. Enbart i Málagaprovinsen drog de 103 kommunerna in 170 miljoner euro på Plusvalía-skatten 2019.

När en kommun utarbetar sin budget är den inkomsten inräknad. Nu uppstår plötsligt ett stort hål.

Eftersom skatten på värdeökningen av marken (IIVTNU) Impuesto sobre el Incremento del Valor de los Terrenos de Naturaleza Urbana) stoppas i sin nuvarande form eller omarbetas av Skattedepartementet, så ber borgmästarna om att bli kompenserade på grund av inkomstbortfallet till kommunen.

– Låt oss hoppas att regeringen lyssnar på oss för att lindra en försämrad budget, säger borgmästaren i Vélez, Antonio Moreno Ferrer (PSOE) till Diario SUR.

Málaga hade till budgeten för 2022 beräknat att ”Plusvalía” skulle ge 55,2 miljoner euro. Marbella hade beräknat 27 miljoner euro och Vélez Málaga, tio miljoner euro.

Beslutet från Författningsdomstolen beskrivs av bedömare som en bra åtgärd för privatpersoner men att kommunerna kommer att förlora pengar.

Den spanska centralregeringen har själva blivit tagna på sängen av beslutet. De säger på torsdagen att man avvaktar för att se vad detta egentligen betyder.

Regeringens talesperson Isabel Rodríguez meddelar att man i nuläget arbetar på ett utkast för att ge ett svar, några ytterligare detaljer finns just nu inte. Partido Popular kräver att en ersättningsfond på 2,2 miljarder euro ska godkännas omgående.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.