Prenumerera på nyheterna

Domstolsbeslut: Nej till krav på covidpass till serveringsställen i Andalusien

Andalusiens högsta regiondomstol TSJA (Tribunal Superior de Justicia de Andalucía) i Granada ger rött kort till regionregeringens begäran om att införa covidpass som krav för att besöka serveringsställen. Målet var att det skulle gälla över jul, nyårs – och trettonhelgen fram till 15 januari. Regiondomstolen menar å ena sidan att åtgärden med covidpass uppfyller kraven på nödvändighet och lämplighet.

Men å andra sidan ogillar domstolen förslaget från Junta de Andalucía eftersom kravet på covidpass även skulle gälla anställda. Det skulle indirekt betyda obligatorisk vaccinering för personalen. Men Spanien har inte något krav på obligatorisk vaccinering mot covid-19, skriver dagstidningen ABC som hänvisar till dagens besked.

Domstolen öppnar å andra sidan en dörr för regionregeringen att ratificera kravet på covidpass att det bara skulle gälla för besökare till serveringsställen.

Som Svenska Magasinet tidigare har berättat vill krögare, serveringsställen och nattklubbar hellre se vaccinpass eller covidpass som krav i stället för utökade restriktioner med minskad kapacitet eller öppettider.

Regionregeringen hoppades att regiondomstolen skulle ge grönt ljus till beslutet om obligatoriskt vaccinpass, ett högst 72 timmar gammalt PCR-test eller ett högst 48 timmar gammalt antigentest, för att få besöka serveringsställen.

Nu tycks det inte bli något av detta. Det skulle kunna betyda att regionregeringen i stället beslutar att införa restriktioner med minskad kapacitet eller öppettider.

Åklagarmyndigheten i Andalusien stöder å sin sida kravet på covidpass som föreslagits av Junta de Andalucía. Det står i ”proportion till den utsatta situation vi fortsatt befinner oss i på grund av covid-19-pandemin”.

I ett brev som kommer att skickas till högsta regiondomstolen i Andalusien (TSJA) och som nyhetsbyrån Europa Press har fått tillgång till anser åklagarmyndigheten att den regionala hälsovården i Andalusien bör ratificera kravet på covidpass att bara gälla för besökare till serveringsställen.

Svenska Magasinet fortsätter att bevaka frågan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.