Efter Brexit: 640 nya mantalsskrivna britter i Almuñécar

Efter Brexit blev en realitet har antalet brittiska medborgare som mantalsskrivet sig i kommunen ökat med 640 personer. Med totalt 1.661 britter är Almuñécar den kommun i provinsen Granada med flest brittiska medborgare.

Som Svenska Magasinet tidigare berättat var det få britter i södra Spanien som röstade för Brexit. I Gibraltar röstade hela 96 procent för att Storbritannien skulle stanna i EU.

Brexit har gjort att många britter känner oro inför framtiden. I flera kommuner på Costa del Sol arrangeras regelbundna informationsmöten där oroliga britter får svar på sina frågor. Trots att Storbritannien officiellt lämnade EU den sista januari förblir det mesta sig likt under 2020.

Inför det sista kvartalet 2019 hade Almuñécar 1.022 mantalsskrivna brittiska medborgare. Den senaste tiden har antalet vuxit och når i dagsläget 1.661 skriver dagstidningen Ideal. Det betyder att britterna står för 20 procent av 30.170 mantalsskrivna. Det kan jämföras med provinsens största stad Granada som bara har 306 mantalsskrivna brittiska medborgare.

”Det är många som har registrerat sig för att undvika problem i framtiden. De har även kommit för att ställa många frågor. De flesta är unga par med barn” säger kommunalrådet Beatriz González Orce till tidningen.

När antalet mantalsskrivna ökar så betyder det att kommunen får mer statligt stöd till offentliga utgifter. Enligt uppgifter från Skattedepartementet Ministerio de Hacienda mottog Almuñécar under 2019 totalt 5.894.287,14 euro.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.