Ekologisk jordbruksproduktion ökar i Spanien

Statistiken för ekologisk produktion talar sitt tydliga språk, för Spaniens del har det varit en stadig tillväxt under flera år och det finns inga tecken på avmattning.

När det gäller ekologisk odlad yta så var det i slutet på 2018 hela 2.446 000 hektar vilket är en ökning sedan 2017 med 7,9%, det är den största ekoytan inom EU och den fjärde största i världen.

Utav alla Spaniens provinser så är Andalusien med 1.024.429 hektar klart ledande, här finns nästan hälften av landets ekoyta. Enligt siffror som har samlats in av jordbruksministeriet i slutet av 2018 så är av dessa 932.411 hektar kvalificerat ekologiska, 24.911 är under omställning och 67.017 är på sitt första eko-år.

Vid årsskiftet fanns det 2.127 gårdar som var relaterade till ekologisk växtproduktion och 331 relaterade till ekologisk djurhållning. Av de växtproducerande gårdarna så är det 933 som odlar frukt och grönsaker, 431 producerar vegetabiliska oljor och fetter, 347 livsmedelsprodukter med vegetabiliskt ursprung, 186 är inom sektorn för drycker och 185 bageri och mjölprodukter.

I förhållande till Spaniens användbara jordbruksareal (SAU) representerar den ekologiska delen redan 9,7%. Statistiken indikerar en trend med en årlig tillväxt av den totala ekologiska arealen med 7% under de senaste 5 åren.

Ser man till antalet ekologiska operatörer så växer även deras antal, de är nu uppe i 46.463 (+5,6%) vilket belyser den positiva utvecklingen i alla kategorierna: Primärproducenter (4,7%), importörer (21%) och marknadsförare (22%). Ökningen av antalet operatörer i livsmedelskedjans senare faser beror på en ökad efterfrågan av produkterna. Trenden de senaste 5 åren är en tillväxt på 5,9% hos jordbruksproducenter, 18% inom industrier och 24% av marknadsförare för ekologiska produkter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.