Prenumerera på nyheterna

Ekonomisk återhämtning bromsar in

Spaniens historiska BNP-kollaps för andra kvartalet (-18,5%) vilket var mest i Europa följs nu av dystra siffror från OECD som visar att försommarens återhämtning av ekonomin har stannat upp.

Det är inte bara ekonomin i Spanien som bromsar in. Nu visar det sig att den tidigare trenden med att ekonomin börjat återhämta sig har stannat upp. Detta till skillnad mot de övriga OECD-länderna.

Klimatet för ekonomisk återhämtning ser mycket dyster ut för Spanien varnar OECD.

Den Parisbaserade organisationen släppte nyligen det index (CLI) för juli som visar ländernas vändpunkt i ekonomin och återhämtning. Indexet går tillbaka sex till nio månader och visar trender i ländernas ekonomi.

Efter att återhämtningen var påtaglig under maj och juni sjönk Spaniens index från 94,31 till 93,72 senaste månaden. I april nådde Spanien botten med 91,6.

Spanien ekonomiska återhämtning har avmattats med 0,59 punkter vilket står i skarp kontrast till OECD-ländernas återhämtning på 0,98 punkter generellt.

Regeringschefen Pedro Sánchez förklaring i början av pandemin att det är ”en symmetrisk kris som gör att hela EU faller som en tegelsten” stämmer alltså dåligt. Effekten av Covid-19 skiljer sig mellan länderna.

Spaniens mål har tidigare varit att ekonomin skulle svänga och liknas vid ett ”V”. Det målet ser ut att vara allt mer avlägset på grund av utvecklingen den senaste månaden.

Både Caixabank Research och BBVA Research har de senaste veckorna varnat för en avmattning i återhämtningen.

Både OECD och Internationella valutafonden (IMF) är pessimistiska och placerar Spanien i botten av de utvecklade länderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.