Ekonomiskt stöd på 200 miljoner euro efter Thomas Cook-konkurs

Regeringen har gett grönt ljus till en kredit på 200 miljoner euro till företag inom turistsektorn som har påverkats efter konkursen av researrangören Thomas Cook. Det meddelar ministerrådet efter att ha slutit ett avtal med kreditinstitutet ICO (Instituto de Crédito Oficial).

Resejättens fall är ett hårt slag för hotellbranschen. Det sa Jean Molas, ordförande för den spanska sammanslutningen av hotell och turism till tidningen El País. Han representerar 15.000 företag i sektorn.

”Det finns 500 hotell som kommer att stängas omedelbart av konkursen och situationen kan bli värre om regeringen inte gör någonting”, sa Jean Molas tidigare.

Av de 500 hotellen har 100 stycken haft enbart Thomas Cook-gäster, medan de övriga haft en kundkrets på mellan 30 och 60 procent.

Jean Molas tar ett företag på Fuerteventura som exempel: hotellet har just renoverat för 20 miljoner euro och kommer stå med 700 lediga rum och 200 sysslolösa anställda den 7 oktober. Thomas Cook var den näst största researrangören i Spanien.

Under 2018 transporterade Thomas Cook-gruppen 1,3 miljoner passagerare till Spanien, flest till Kanarieöarna med mer än 800.000 passagerare, vilket motsvarade 62 procent av den totala kvoten.

För att mildra effekterna av konkursen har regeringen beslutat om en kredit på 200 miljoner euro.

Spaniens t f turistminister Reyes Maroto säger att det rör sig om ett åtgärdspaket som regeringen snabbt har godkänt för att tillgodose behoven inom den spanska turistsektorn efter Thomas Cooks konkurs som främst påverkade ögrupperna Balearerna och Kanarieöarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.