Prenumerera på nyheterna

El Torcal bästa platsen för att se Perseiderna

Natten mellan den 11 och 12 augusti är det dags igen. Perseiderna är ett omtalat meteorregn som har störst aktivitet omkring den 12 augusti varje år orsakad av kometen Swift-Tuttle. Och befinner du dig på Costa del Sol eller Tropical bör du bege dig till El Torcal, Sierra Nevada eller någon annan hög och mörk plats i inlandet.

Har du otur är det molnigt. Har du tur får du uppleva en klar natt och det är som att knacka på dörren till himlen och den öppnas för dig.

El Torcal på 1.200 meters höjd norr om Málaga och nära Antequera, är en av de närmaste och bästa platserna på kusten för att uppleva Perseiderna. Luften är i regel torr och klar här under augusti.

– Vi du se stjärnor, är detta bästa platsen, säger Francisco Gálvez, direktör för Observatorio Astronómico del Torcal de Antequera, till Diario SUR.

Perseiderna har fått sitt namn eftersom den punkt på himlen som de ser ut att komma från, den så kallade radianten, ligger inom stjärnbilden Perseus.

Perseiderna är den meteorsvärm som är mest observerad på norra stjärnhimlen. Den var särskilt aktiv 1993, när cirka 300 meteorer per timme kunde observeras under maximum.

I Spanien är Perseiderna också kända som Lágrimas de San Lorenzo. På svenska ”Sankt Lars tårar” eftersom de kan observeras kring hans helgondag den 10 augusti.

Perseiderna är synliga från mitten av juli varje år, med störst aktivitet mellan den 8 och 14 augusti och en topp natten mot den 12 augusti.

Fotnot: Sankt Lars eller Sankt Laurentius, född 26 december 225 i Valencia, död 10 augusti 258 i Rom, är ett helgon som var diakon och kristen martyr i Rom. Hans festdag firas den 10 augusti.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.