”Eldorado-skatten” väntas för svenska pensionärer i Portugal

Det kan snart vara slut för svenskar som väljer att bosatta sig i Portugal att få skattefria tjänstepensioner från privata företag. Genom förslag om en ny portugisisk skatt på utländska pensioner i Portugal, som går under namnet ”Eldorado-skatten”, kan det komma att ändras, skriver sajten Dina Pengar.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson har länge drivit frågan då utflyttade pensionärer som undgår att betala skatt på sina tjänstepensioner är höginkomsttagare. De två länderna med socialistiska regeringar är på väg att komma överens efter att Sverige för snart två år sedan skickat ett officiellt brev till Lissabon med krav på att förhandla om pensionsavtalet mellan länderna.

Ifjol undertecknades ett nytt skatteavtal mellan länderna vilket gör att Sverige får rätt att ta ut en sinkskatt på 25 procent när avtalet väl ratificerats av Portugal. Nu går Portugal Sverige till mötes och inför beskattning av de privata svenska tjänstepensionerna.

Inflyttningen av svenska pensionärer till Portugal har mångdubblats de senaste åren. Anledningen är att alla som lyfte tjänstepension från privata företag har kunnat maxa skattefria utbetalningar i landet.

Redan i mars i år kan en skatt på 10 procent på utlandspensioner komma att klubbas igenom. Skatten ska bara kunna tas ut av dem som har flyttat till Portugal efter den 1 mars 2020.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.