Prenumerera på nyheterna

Elever på efterkälken – nu öppnas skolor

Det talas om ”generationskatastrof”, en förlorad generation som riskerar att gå miste om undervisning. Samtidigt som rektorer och utbildningsväsendet är på kollisionskurs med varandra. Vissa rektorer vill fortsätta med undervisning via nätet.

Den regionansvarige inom utbildning och idrott i Andalusien, Javier Imbroda (bilden), presenterade nyligen ett program med 91 frågor och svar hur höstens skolstart ska bli säker.

8.000 lärare och lokalvårdare ska göra skolan till en säker plats att vara på. Omkring 600 miljoner euro får utbildningen i anslag.

Inte sedan första delen av mars månad har de flesta elever varit fysiskt i skolan i Andalusien. Nu har regionregeringen bestämt att i september väntar skolstart. Och undervisningen ska ske i lektionssalar och inte online.

Nyligen tog regionregeringen i Andalusien beslutet om att 143.000 tester ska göras på skolpersonal med kravet att dessa ska visa negativt coronatest. Över 300.000 liter handsprit och tre miljoner munskydd ska delas ut till skolor.

Rekommendationer har tagits fram av regionmyndigheterna men skolorna själva ska utarbeta en säker handlingsplan.

Och för eleverna gäller munskyddskrav inte bara i korridorer, skolbibliotek och på väg till olika klassrum utan även i lektionssalar. Utom när de gör arbete i mindre grupper.

Eleverna rekommenderas att ha med egna munskydd, men skolan ska även vara utrustade med munskydd vid behov.

Efter sommarlovet väntar en ny skolvardag inte lik någon tidigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.