Prenumerera på nyheterna

Elpriset fortsätter att stiga

Elpriset fortsätter att stiga och det slås nya rekord jämfört med ifjol. Bara ett datum ligger högre, den 8 januari när stormen Filomena drog in över Iberiska halvön, då priset på grossistmarknaden steg till över 95 euro per megawattimme.

Priset i onsdags hamnade inte långt efter, 94,60 euro per megawattimme, vilket var en ökning med fyra procent jämfört med dagen innan. Priset låg på hela 105,5 euro per megawattimme mellan klockan 21 till 22. Mellan klockan 16 till 17 låg det på 82,5 euro per megawattimme.

Elpriset fortsätter att stiga under juni månad. Det gör att landets elkonsumenter får sikta in sig på en dyrare elräkning än tidigare.

För en genomsnittlig elkonsument har priset ökat med 45,4 procent under den första halvan av juni. Det är en ökning med 27,50 euro jämfört med motsvarande period ifjol. Det skulle betyda att elräkningen vid månadens slut landar på 88,11 euro (inklusive skatt).

Det skulle då bli den näst dyraste elräkningen i historien. Bara första kvartalet 2012 var dyrare med ett snitt på 88,66 euro.

Spanien elpriser är nästan 28 procent högre än i Frankrike, Tyskland eller Italien.

Vad som pressar upp elräkningen i Spanien är skatten och momsen som i praktiken blir en dubbelbeskattning. Spanien har bland annat en över dubbelt så hög moms för el som Frankrike, 21 procent respektive tio procent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.