Prenumerera på nyheterna

En motorcykel eller moped stjäls varje minut i Spanien

En nyligen släppt studie från Rastreator visar också var de stjäls och vilka modeller som är mest populära bland tjuvarna.

Studien drar slutsatsen att tjuvarna föredrar modeller som är storsäljare eftersom det är lättare att få pengar för dessa. Det är också vanligt att hojarna slaktas och delarna antingen säljs eller direkt används på andra fordon.

Överst på tjuvarnas topplista återfinns skotrarna. Därefter kommer sportiga motorcyklar på mellan 600 och 1.000 cc, eftersom det är lätt att sälja delar från dem och de betalas bra.

Katalonien är den överlägset mest sannolika delen i Spanien för tvåhjuliga fordon att försvinna, 87 procent av alla stölder av dessa fordon sker där. Av städerna ligger Barcelona i topp, därefter kommer Madrid med 7 procent av stölderna. Sen kommer Valencia och Málaga med 2 procent vardera och Murcia med 1 procent.

Statistiken visar också att de flesta stölderna sker i juli (16%) följt av april (13%).

Inrikesministeriet identifierar den mest typiska profilen för denna typ av tjuv som en ung man mellan 20 och 27 år som agerar i en grupp med mellan fyra och 10 medlemmar.

Stölderna tenderar att utföras i tre steg: först lokalisera och hålla vakten på ett fordon, sedan lasta det på en skåpbil, och därefter fraktas det till ett lager eller verkstad för att tas isär i delar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.