Prenumerera på nyheterna

En tredje förlängning av nationellt nödläge hänger i luften

Vi har blivit vana vid det här laget att den spanske regeringschefen Pedro Sánchez framträder på lördagskvällen och berättar om regeringens fortsatta planer kring det nationella nödläget. Regeringen kommunicerar med myndigheter och experter om olika scenarier. Ett beslut om en tredje förlängning av nationellt nödläge och fortsatt karantän kan komma de närmaste dagarna.

Redan i förra veckan förutspådde Pedro Sánchez om en förlängning fram till mitten av maj månad. Något beslut finns ännu inte, sa regeringens talesperson, María Jesús Montero, under gårdagen.

Den 22 april ska Sánchez meddela till EU om det blir en tredje förlängning.

Spanska medier skriver på fredagen att ett första förhandsbeslut mycket väl kan komma de närmaste dagarna. Sánchez och ministerrådet hoppas att få tillräckligt parlamentariskt stöd för en tredje förlängning om det blir nödvändigt.

Oppositionspartierna är kritiska mot regeringen för bristen på samtal och överläggningar. Hittills under det nationella nödläget har Sánchez bara vid två tillfällen pratat på tu man hand med oppositionsledaren Pablo Casado, totalt lite mer än fyra minuter.

Casado kräver mer ”öppenhet” i krishantering och att regeringen tar in information och fakta från experternas rapporter innan de vidtar ytterligare åtgärder med en tredje förlängning.

Den här veckan har flera samhällsbärande yrkesgrupper återgått till sina arbeten.

Hur det blir i fortsättningen återstår att se. Allt beror på hur stor del av befolkningen som friskförklaras från Covid-19 och hur många tester som myndigheterna lyckas genomföra inom viktiga samhällsfunktioner. Svaren på uppskattningsvis 62.000 tester väntas först i mitten på maj.

Spaniens arbetsmarknadsminister Yolanda Díaz sa på fredagen att regeringen arbetar på en plan med två faser så att förhållandena kan normaliseras.

Första fasen gäller från i sommar och rör sektorer som producerar. Nästa fas kommer att fortgå till slutet av året och gäller turism, kultur och handel.

(Foto: Pool Moncloa)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.