Prenumerera på nyheterna

Esteponas slogan Costa del Sols trädgård firar 10 år

I maj 2011 vann José María García Urbano (Partido Popular) kommunalvalet i Estepona. Och redan från start visade García Urbano vad han ville. Projektet ”Jardín de la Costa del Sol” tog fart för att locka till sig turister.

Diario SUR ägnar en artikel på måndagen åt de förändringar som inträffat i Estepona på västra Costa del Sol de senaste tio åren. För varje år sedan 2011 har antalet besökare och turister vuxit.

Sol, strand och Gamla stan är delar i projektet som satt Estepona på turistkartan. 130 gator har förskönats, eller totalt 18 kilometer av gatorna inne i Gamla stan.

Lägg till satsningar med botanisk trädgård, utomhusscenen Auditorio Felipe VI och konstnärliga vägg och muralmålningar med rutten ”Ruta de Murales Artísticos”.

Nyligen öppnade det första fyrstjärniga hotellet, El Pilar Andalucía, i centrum. Det är ett av totalt 16 projekt som har färdigställts eller som håller på att färdigställas.

Vad väntar härnäst?

Borgmästarens mål är att Estepona ska öppna upp sig ytterligare mot havet de närmaste åren med en fortsatt ombyggnad av strandpromenaden plus ett större shopping- och restaurangområde vid fyren. Det handlar om en investering på 14 miljoner euro som den kände Málagaarkitekten Moreno Peralta står bakom.

Den första fasen i ombyggnaden av paseo marítimo är redan klar och har skapat större utrymme för fotgängare. Hela ombyggnaden av strandpromenaden ska vara klar inom fem år.

– Få platser i Spanien kommer att ha ett så stort utrymme för fotgängare som Estepona. Biltrafiken kommer att läggas om. Färre bilar alltså och mer utrymme till fotgängare.

García Urbano är optimistisk inför sommaren 2021 och tror att kommunen blir bland de mest besökta.

– Prognoserna gör att vi är optimistiska inför sommaren. Fler besökare syns redan på gatorna och terrasserna. Hotellen har redan en beläggning på över 35 procent i genomsnitt och 80 procent av hotellen är redan öppen och de övriga öppnar inom kort, säger borgmästaren till tidningen.

Läs mer:
Reflexioner i Solkustens trädgård

Gamla stan i Estepona – vackrast på Solkusten

Estepona: Mönsterkommun med nytt sjukhus på plats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.