Prenumerera på nyheterna

Ett första steg mot normal sommar i Andalusien

Den 21 juni räknar regionregeringen med att 70 procent av befolkningen i Andalusien har fått minst en vaccindos, och 40 procent ska ha blivit vaccinerade med två doser. Det gör att samtliga coronarestriktioner kommer att lyftas från det datumet.
Som Svenska Magasinet berättade på torsdagen hävs perimeterkarantänen och Andalusien gränser öppnar. Även utegångsförbudet nattetid lyfts från söndag.

Fram till normaliteten den 21 juni väntar två faser.

Under den första fasen fram till den 31 maj kan serveringsställen hålla öppet fram till midnatt. Diskotek, pubar, nattklubbar och cocktailbarer kan hålla öppet till klockan 02. Dans tilläts endast utomhus.

Högst åtta personer kan samlas vid samma bord på serveringsställen inomhus och tio personer utomhus.

Födelsedagsfester, bröllop och andra evenemang får en gräns på 300 personer inomhus och 500 personer utomhus.

I kommuner i sjukvårdsdistrikt som ligger i de lägre riskzonerna för smitta, zon 1 och 2, kan teatrar, sportevenemang och tjurfäktningar arrangeras med publik och med en stol ledig mellan varje åskådare. I kommuner i riskzon 3 och 4 ska ett avstånd på 1,5 meter hållas.

Vid stränder och pooler gäller avståndet 1,5 meter mellan grupper uppe på land.

Regionpresidenten Juanma Moreno meddelade vid det tv-sända framträdande i Canal SUR på torsdagskvällen att kommuner med ett incidenstal från 1.000 smittade per 100.000 invånare under de senaste 14 dagarna hamnar i perimeterkarantän. Detta gäller för kommuner med över 5.000 invånare.

Från den 1 till 20 juni gäller fas 2. Då väntar ytterligare lättnader i coronarestriktionerna.

Från bar– och restaurangnäringen i provinsen Málaga kommer det uppskattande kommentarer efter regionregeringens besked att häva coronarestriktioner och förlänga öppettiderna.

Javier Frutos, president vid restaurangnäringen Mahos (Federación de Empresarios de Hostelería de Andalucía y de la Asociación de Hosteleros de Málaga) säger:

– Det är ett första steg och en vändpunkt för att uppnå ett normalt liv så snart som möjligt. För oss innebär det en stor lättnad att kunna hålla öppet fram till midnatt liksom för diskoteken och nattklubbarna som kan hålla öppet fram till 02.

Fortsatt gäller det obligatoriska munskyddskravet utom vid motion och konditionsidrotter som löpning när avstånd kan hållas till övriga personer. Även på stränder och vid pooler i samband med vila krävs inte munskydd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.