Prenumerera på nyheterna

EU överens om vaccinpass från 26 juni

EU-länderna har enats om att införa ett gemensamt digitalt grönt certifikat (certificado verde digital de vacunación) som ska börja användas den 26 juni inför turistsäsongen. Men vaccinpasset garanterar inte fri rörlighet.

På onsdagen (14/4) enades EU-länderna om att införa ett gemensamt vaccinpass som ska börja användas den 26 juni inför turistsäsongen.

Intyget går under namnet ”digitalt grönt certifikat” och är mer långtgående än det digitala vaccinationsbevis som den svenska regeringen har planerat att ta fram.

EU-varianten innehåller bland annat uppgifter om negativa covid-19-test.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) välkomnar beskedet och säger till SR att han har goda förhoppningar om att Sverige ska hinna lösa de praktiska svårigheterna och få vaccinpasset på plats till den 26 juni, rapporterar Sveriges radio Ekot.

Spanska medier skriver på torsdagen att till skillnad från vad som tidigare sagts kommer vaccinpasset inte att ge resenärerna fri rörlighet. Orsaken är att de tjugosju medlemsländerna var och en förbehåller sig rätten att införa restriktioner och karantän beroende på covidläget.

Dessa ska meddelas och anges 48 timmar i förväg.

Det digitala gröna certifikatets giltighetstid varar i tolv månader. Det blir gratis även om myndigheterna kan ta betalt vid upprepade förluster av certifikatet.

Certifikatet innehåller information om personen är vaccinerad, har antikroppar efter att ha haft sjukdomen covid-19, eller precis blivit PCR-testad som negativ.

Det blir tillgängligt digitalt och i pappersformat på engelska och på det utfärdande landets officiella språk.

Den portugisiska premiärministern, António Costa, vars land är ordförandeland i EU betonar att certifikatet inte ska diskriminera personer som inte blivit vaccinerade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.