Prenumerera på nyheterna

EU-parlamentet röstar ja till coronapass – Spanien utfärdar från måndag

EU-parlamentet har på onsdagen officiellt godkänt ”Covidintyg – digitala gröna intyg” som blir gratis och ska underlätta resande inom Europa i pandemin. Spanien börjar utfärda coronapasset digital från måndag.
Intyget som gäller under tolv månader ska visa om en person är vaccinerad, har testat negativt eller tillfrisknat från covid-19.

EU-parlamentet har alltså officiellt godkänt coronapasset även om det återstår ett steg i beslutsprocessen. Det officiella godkännandet i ministerrådet. Det sker på fredag.

Coronapasset ska finnas både på papper och digitalt. Att EU-parlamentet röstat igenom intyget officiellt ska ge turistindustrin nytt syre och bidra till ekonomisk återhämtning.

”Det gör det lättare att resa fritt och bidrar till att begränsningarna gradvis kan hävas på ett samordnat sätt. Intyget får dock inte bli ett krav för att kunna röra sig fritt och är inte någon resehandling” skriver EU-parlamentet.

Flera länder och regioner har redan börjat utfärda intygen, däribland Danmark, Tyskland, Grekland och Kroatien.

I Spanien har Valenciaregionen och Andalusien med de populära kusterna Costa Blanca och Costa del Sol samt Costa Tropical också börjat utfärda intygen.

Justitiekommissionär Didier Reynders meddelade i tisdags att över en miljon EU-medborgare har skaffat coronapassen. Bryssel uppmanar medlemsländerna att utfärda coronapassen redan nu för att undvika en eventuell kollaps av systemet till den 1 juli.

Den tekniska support som stöder verifiering av alla coronapass finns vid ett center i Luxemburg och skulle kunna kollapsa om samtliga 27 medlemsländer väntar till sista stund med att utfärda coronapasset.

– Ju fler problem som blir lösta nu och ju fler certifikat som utfärdas desto lättare blir sommaren, säger Didier Reynders.

Som Svenska Magasinet berättade i måndags har den regionala andalusiska Folkhälsomyndigheten börjat skicka ut intyg på posten till de över 65 år som är fullt vaccinerade.

Övriga som är fullt vaccinerade kommer från nästa vecka att få intyget via apparna Salud Responde eller SaludAndalucia, eller genom att logga in på webbplatsen ClickSalud.

Fotnot. Officiellt heter coronapasset ”Covidintyg – digitala gröna intyg”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.