Prenumerera på nyheterna

EU utreder kopplingar mellan katalanska separatister och Ryssland

EU har beslutat att inleda en utredning kring uppgifterna om regelbundna kontakter mellan ryska tjänstemän och katalansk separatister. På torsdagen gav Europaparlamentet grönt ljus till en utredning.

Flera tidigare publicerade uppgifter från underrättelsetjänster visar kontakter mellan personer nära Carles Puigdemont och hemliga ryska agenter. Ryssland stödjer den katalanska självständighetsprocessen.

Destabilisering av Europeiska unionen tros vara det verkliga målet bakom Rysslands planer att försvara självständighetsprocess.

Enligt den rapport som ligger till grund för Europaparlamentets beslut att undersöka kopplingarna mellan ryska tjänstemän och katalansk separatister är att det kan vara ytterligare ett ”exempel på rysk inblandning i medlemsländerna och Rysslands ständiga försök att utnyttja varje fråga som kan påverka unionens destabilisering”.

Nyligen publicerade The New York Times uppgifter om kontakter mellan den tidigare katalanska regionpresidenten och ryska tjänstemän samt mellan Moskva och den katalanska grupperingen ”Tsunami Democràtic”.

Puigdemont tillbakavisar uppgifterna om att den demokratiska rörelsen ”Tsunami Democràtic” skulle vara ett instrument för att destabilisera EU.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.