Prenumerera på nyheterna

EU vill skruva upp vaccinationstakten – vaccinationspass dröjer

På torsdagen höll EU:s ledare har sitt nionde toppmöte via videokonferens sedan pandemin bröt ut. Och ledordet vid konferensen var samordna. Bland annat diskuterades det ”vaccinationspass” som ska göra resor säkrare inom EU.

Majoriteten av EU:s ledare säger att det mer handlar om ett ”medicinskt dokument” än ett ”dokument som ska göra resandet säkert”. Åtminstone under den närmaste tiden då Europa befinner sig i den första fasen av immuniseringsprocessen.

Av den orsaken lär ett vaccinationspass dröja. Ett tillräckligt stort antal européer måste bli vaccinerade innan ett sådant officiellt intyg kan komma.

Spaniens regeringschef Pedro Sánchez poängterar att vaccinationsintyget måste godkännas och samordnas av samtliga 27 medlemsländer.

EU ber också medlemsländerna att skruva upp tempot i vaccineringen. Europeiska rådets ordförande Charles Michel betonar att prioritering bör läggas på att påskynda vaccinationstakten.

Ursula von der Leyen påminner om EU-kommissionen nya krav som lanserades under veckan att till mars månad ska 80 procent av de som är över 80 år samt vårdpersonal som är i frontlinjen vara immuniserade. Och till sommaren 70 procent av alla vuxna européer.

Vid mötet diskuterades också skärpta reserestriktioner mellan medlemsländerna för att hejda spridningen av nya virusvarianter i Storbritannien, Sydafrika och Brasilien som tros vara mer smittsamma.

Det finns krav på att helt stänga EU:s inre gränser utom vid nödvändiga resor.

Den Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) kom på torsdagen med ett uttalande om att på grund av de nya virusvarianterna bör EU-ländernas myndigheter vara beredda att tillämpa ännu strängare åtgärder som att stänga sina gränser.

Det är något som Tysklands Angela Merkel vänt sig emot.

Enligt Merkel bör det betraktas som en absolut sista åtgärd men hon säger samtidigt att det inte går att utesluta att det kan komma att bli nödvändigt.

I stället är tester och krav på karantän en allmän regel i flera länder för inresande från länder.

I övrigt fungerar resandet inom Schengen och EU. Det gäller även flyglinjer mellan Sverige och Spanien.

Svenska inresande med flyg till Spanien stoppas inte. Inte turister heller när det framkommer klart i hälsoprotokollet var resenären ska bo. Med negativt PCR test får du gå ombord på planet och blir insläppt i Spanien. EU:s inre gränser styr EU och Schengen över.

När du väl är i Spanien får du ta dig till ditt boende. Väl där gäller det att följa de restriktioner och begränsningar som finns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.