Prenumerera på nyheterna

Europarådet pekar på problem med misshandel i fängelser

Europarådets kommitté mot tortyr riktar kritik mot Spanien och förhållandena i flera fängelser. I fjol besökte kommitténs representanter spanska fängelser som Castellón II, Madrid V och VII samt Sevilla II och Valencia Picassent. Även om majoriteten av de intervjuade fångarna inte uppgav sig ha blivit slagna och misshandlade framkom det att vissa fängelsevakter använder obefogat våld.

CPT (Europarådets kommitté mot tortyr) skriver i en rapport, att de har samlat in ett antal trovärdiga vittnesmål där personal nyligen har misshandlat interner. Det handlar om slag och sparkar mot huvudet eller kroppen. Även slag mot fotsulorna med hjälp av sladdar.

I några få fall har misshandelsfall inne på anstalterna bekräftats och antecknats i journaler.

Europarådets kommitté mot tortyr är en kommitté inom Europarådet som verkar förebyggande till skydd för frihetsberövade personer och som regelbundet genomför besök i medlemsländerna. Medlemmar i kommittén besökte Spanien i september ifjol.

Rapporten från besöket visar att det finns ett mönster med fysisk misshandel som är oproportionerligt och där interner bestraffas.

Den ökända ungdomsanstalten (Centro de Detención de Menores), La Marchenilla i Algeciras, får både beröm och kritik. Rapporter talar om minderåriga som stört ordningen på anstalten och klagat på personalens hårda nypor med att införa ytterligare begränsningar och handbojor.

Ungdomsanstalten är i gott skick och uppfyller de hygieniska kraven. Däremot riktar kommittén kritik mot miljön och utformningen av bostadsmodulerna med tjocka galler för fönstren och förstärkta dörrar som inte lämpligt för ett rehabiliteringscenter för minderåriga. Detta måste bytas ut så att ungdomsanstalten inte ser ut som ett fängelse.

Rapporten visar också att antalet interner vid spanska anstalter minskade från 133 till 117 per 100.000 invånare mellan 2016 och 2020.

(Foto: Centro Penitenciario de Picassent, Valencia. Google Maps)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.