Prenumerera på nyheterna

Europas största flygplansparkering

Det finns mer än 30.000 flygplan i världen och cirka 60 procent står på marken för ögonblicket på grund av pandemin. Teruel flygplats beskrivs som Europas största parkeringsplats av passagerarflyg.

Förbipasserande som är i trakterna för att se berömd mudéjar-konst och smaka på skinkan passar också på att ta bilder av alla flyg som står parkerade nära sädesfälten.

Lufthansa, British, Emirates, KLM, Iberia och mängder av flyg från olika bolag står snyggt parkerade. I en artikel i söndagens nummer av Diario SUR berättas det om Teruel flygplats som inte tar emot resenärer och ändå är bland de mest lönsamma i Spanien.

Intäkterna uppgår till tre miljoner euro jämfört med 1,5 miljoner i kostnader.

Teruel med 35.000 invånare har en flygplats av internationell status trots att den inte tillhör spanska luftfartsverket Aena. Företag har hittat en bra affärsidé i hjärtat av Spanien.

Plataforma Aeroportuaria Teruel består av ett 340 hektar stort område som funnits i sju år. Att parkera sitt plan uppges vara 60 procent billigare jämfört med en flygplats i Spanien som drivs av Aena.

Senaste året har intäkterna skjutit i höjden med 30 procent och antalet flyg som står parkerade uppgår nu till 112.

Pedro Sáez är chef vid Tarmac som har 175 anställda. Han säger till tidningen:

– Ett flygplans livslängd är cirka 30 år. Det gäller alltså att hitta en idealisk plats där flyg kan parkeras när de inte används. Teruel erbjuder de mest fördelaktiga förhållandena med mycket sol och lite nederbörd. Och bättre jämfört med öknen som har sand och luftburet damm som skadar flygplan.

Eller som flygbolaget Austrian Airlines skriver på sitt Twitterkonto:

”Igår flög vi vår OE-LPD, en Boeing 777, till Teruel Airport, Spanien. Det är planerat att stå där de närmaste tolv månaderna. Varför Teruel? Eftersom ett torrt klimat är bäst vid längre parkering. Vi ser fram emot att återaktivera vår ”Spirit of Austria” efter vilan!”

En del av Teruels flygplats är även kyrkogård. Gamla förbrukade plan plockas isär och gå till återvinning.

(Foto: Tarmac Aerosave)
Se mer bilder här @TarmacAerosave

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.