Prenumerera på nyheterna

EU:s förslag till vaccinpass

EU-kommissionen har på onsdagen föreslagit ett grönt digitalt certifikat som ska bidra till att resandet kommer igång inom EU. Det handlar om ett format som ska bli standard för hela EU och som blir lätt att känna igen vid varje gräns och på varje flygplats.

På spanska benämns vaccinintyget eller vaccinpasset som ”Certificado Verde Digital” som blir ett slags hälsopass som gör det möjligt för EU-medborgare att kringgå coronarestriktioner i resandet och som är nyckeln i att öppna upp turismen på allvar.

”Vaccinpasset” blir gratis och baserar sig på tre specifika parametrar:

Personen har vaccinerat sig mot coronaviruset med något av de vacciner som den Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) bestämt. Medlemsländerna får å andra sidan friheten att beslutra om att godkänna andra vacciner.

Personen kan visa negativt test.

Personen har tillfrisknat och har antikroppar.

EU-kommissionen skriver på Twitter:

”Vi föreslår ett digitalt grönt certifikat för att underlätta för säker fri rörlighet inom EU under pandemin. Certifikatet kommer att vara tillgängligt och säkert för alla EU-medborgare. Inte vara diskriminerande och innehålla endast viktig information”.

På ett enkelt sätt ska EU-medborgare kunna visa sina uppgifter om vaccinering, tidigare sjukdom och testning. Certifikatet kan utfärdas både på papper och digitalt med en QR-kod som enkelt kan scannas av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.