Prenumerera på nyheterna

Experter ifrågasätter beslutet om munskydd utomhus

”Att bära munskydd på gatan för att sedan ta av det när du går in på baren för att äta eller dricka är samma sak som att gå med hjälm på gatan och ta av den när du kör motorcykel”. Det skriver Mikrobiologen Ignacio López-Goñi vid Navarras universitet på Twitter och tillägger att munskydd utomhus när det finns avstånd ”är värdelös”.
Risken att smittas är tjugo gånger högre i stängd och dåligt ventilerad inomhusmiljö jämfört med utomhus. Det skriver forskaren och professorn Gorka Orive vid Baskiens universitet (UPV/EHU). Han är en av flera experter som förvånas över Spaniens återinförda beslut om munskyddskrav utomhus.

På Twitter skriver Gorka Orive att smittspridningen sker i slutna och dåligt ventilerade utrymmen och att munskydd är användbart inomhus men inte utomhus när avstånd kan hållas.

Professorn i miljövetenskap och kemi vid University of Boulder Colorado (USA) José Luis Jiménez är också förvånad över Spaniens återinförda krav.

Det är den ”enda” åtgärden som regeringen har vidtagit mot spridningen av den nya virusvarianten omikron, skriver Jiménez som är en av forskarna i världen som sedan pandemins början betonat att SARS-CoV-2 överförs av aerosoler och att överföringen utomhus är minst 20 gånger lägre än inomhus.

Ovanstående citat är bara några av många som publicerats sedan igår onsdag.

Läs mer: Tillfälligt munskyddskrav utomhus från fredag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.