Prenumerera på nyheterna

Experter tror på långsam återhämtning på fastighetsmarknaden

På tisdagen arrangerades den tolfte konferensen inom bostadsturism på hotellet Anantara Villa Padierna på västra Costa del Sol. Och de flesta experter inom fastighetsmarknaden på kusten är överens om hur prognosen blir. Det blir en långsam återhämtning på fastighetsmarknaden.

Bostadsturismen på Solkusten när det gäller den internationella marknaden är viktig. Och trots covid-19-pandemin är intresset för en bostad på Solkusten stort bland utlänningar.

Under det nationella nödläget under våren 2020 ökade antalet förfrågningar, men inte försäljningen.

När det gäller fastighetsmarknaden inom segmentet resident utländsk turism väntas den falla mellan fem till åtta procent till nästa år. Och återhämtningen blir långsam.

Juan Ramón Rubio Zalabardo, finansieringsrådgivare vid Real State de Deloitte, sa under konferensen på tisdagen att en återhämtning förväntas först under åren 2022 och 2023.

En nedgång i priserna på begagnade bostäder är att vänta, däremot förväntas priserna på nybyggda bostäder ligga på en stabil nivå.

Covid-19-krisen skiljer sig jämfört med den ekonomiska krisen som började 2007. I nuläget har byggherrarna ingen skuld så de kan vänta med att sälja tills tiderna är goda igen.

Däremot kan enskilda bostadsägare som befinner sig i en mer allvarlig situation och behöver pengar, vilja sälja av.

Redan under 2019 upplevde bostadsmarknaden på Costa del Sol en nedgång på 10 procent och med en viss stagnation på den utländska marknaden, som står för en tredjedel av verksamheten.

Gårdagens nyhet att utländska turister riskerar att beskattas i Spanien då de på grund av det nationella nödläget inte lyckades och ta sig hem och passerade gränsen för 183 tillåtna dagar i Spanien, skapar oro i fastighetsmarknaden.

Det är skamligt, säger företagaren Ricardo Arranz till Diario SUR.

– Hur ska de få en person att tvingas betala inkomstskatt för att han inte kunde återvända till sitt land?

Juan Ramón Rubio vid företaget Deloitte säger att beslutet kan ha en negativ inverkan på bostadsnäringen eftersom det skapar osäkerhet.

– Det underlättar inte återhämtningen av marknaderna, säger han.

Vid gårdagens bostadskonferens närvarade bland annat Esteponas och Marbellas borgmästare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.