Prenumerera på nyheterna

Få förändringar i coronarestriktioner är att vänta

Några större förändringar i coronarestriktionerna är inte att vänta den närmaste tiden. Vissa lättnader sker i kommuner med lägre incidenstal över smittade som att serveringsställen kan hålla öppet på kvällen och att antalet personer som träffas för privata möten ökar något.

Regionregeringen Junta de Andalucia höll på onsdagseftermiddagen ett möte med expertkommittén (bilden). Under torsdagen väntas ett nytt möte för att klargöra vilka kommuner som befinner sig i riskzon 2 och som får vissa lättnader i coronarestriktionerna från i morgon fredag.

Varje torsdag tar regionregeringen beslut efter att ha träffat expertkommittén.

Vad som är klart hittills är följande.

Serveringsställen och restauranger kan hålla öppet fram till klockan 21.30 i kommuner som befinner sig i riskzon 2 beroende på smittläget. Samtidigt kan sex personer mot tidigare fyra samlas till privata möten i hemmet och vid utomhusserveringar. Däremot gäller fortsatt högst fyra personer inomhus på serveringsställen.

– Det är några små steg i att lyfta vissa restriktioner. Vi vill fortsätta vara försiktiga, säger den andalusiska regionpresidenten Juanma Moreno.

Några ytterligare förändringar i coronarestriktionerna i Andalusien är inte att vänta. Fortsatt gäller perimeterkarantän för de åtta provinserna samt regionen. Det betyder att det inte är tillåtet att färdas mellan provinserna utan giltigt skäl.

Utegångsförbud gäller fortsatt mellan klockan 22-06.

Riskzon 2 är den lägre graden av riskzon.

Riskzon 3 gäller kommuner med incidenstal över 500 smittade per 100.000 invånare hamnar i perimeterkarantän.

Riskzon 4 gäller kommuner med incidenstal över 1.000 smittade per 100.000 invånare.

I förra veckan var det bara tre kommuner i provinsen Málaga som hade en incidens på över 500. Det var Árchez, Benaoján och Montejaque (över 1.000).

Rent generellt i Spanien är covidläget fortsatt bekymmersamt. Även om incidenstalet har sjunkit kraftigt från 900 smittade per 100.000 invånare när det var som högst under tredje vågen till 159 igår onsdag är det fortsatt högt. Om vi jämför med i juni 2020 då incidensen låg på 7,7.

Perimeterkarantän för Spaniens regioner på fastlandet kommer troligtvis fortsatt att gälla även över påskhelgen, förutom i Madrid. Ett beslut om detta kommer att tas på onsdag i nästa vecka. Spaniens hälsovårdsdepartement vill samordna beslutet med samtliga regioner så att det blir överensstämmande i hela landet.

Förslaget är att samtliga regioner är i perimeterkarantän under perioden fredagen den 26 mars till fredagen den 9 april. Utegångsförbud mellan klockan 22-06 och att inget påskfirande tillåts.

Som det är i dagsläget motsätter sig regionen Madrid det beslutet. Extremadura redovisar i nuläget lägsta incidensen 50,6 vilket kan jämföras med Madrids 261,3.

Sedan covid-19-pandemin började har nu 70.247 personer avlidit med sjukdomen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.