Få platser i världen är som Costa del Sol klimatsmässigt

Har du valt Costa del Sol som boplats har du valt rätt. I söndagsnumret av Diario SUR var det en artikel om platser i världen som klimatmässigt liknar den spanska Solkusten. I Australien finns en ”Sunshine Coast” och det finns likartade platser i Kalifornien, Valparaíso i Chile, i ett område i Nya Zeeland, Kapstaden och i Shanghai.

Varma, solsäkra somrar och milda frostfria vintrar där du kan uppleva årstidernas växlingar. Det är få platser i världen som har det klimatet. Solkusten med sitt utmärkta Medelhavsklimat har nästan aldrig frost och den högsta temperaturen under året överstiger sällan 40 grader.

-Det gör den till en idealisk livsmiljö för oss människor. Vi lever helt enkelt bättre här eftersom det inte finns någon is eeller ihållande höga temperaturer som skapar muskeltrötthet, säger Enrique Salvo, professor i biologi vid Málaga universitet.

Enligt Salvo finns det sju ”hotspots” på jorden. Det är Australiens ”Sunshine Coast” i sydöstra delen av delstaten Queensland, norr om Brisbane. Du hittar samma klimat i Kalifornien som i Auckland, Christchurch och Wellington i Nya Zeeland. Även Kapstaden (Sydafrika), Valparaíso (Chile) och i Shanghai(Kina) och liknande klimat.

Men vilka platser på Solkusten är bäst klimatmässigt? Enligt Enrique Salvo så ligger Benahavís, Casares, Ojén, Istán, Alhaurín el Grande och Mijas i topp. En bit från havet är förutsättningarna de bästa enligt honom.

För några år sedan genomförde företaget Meteogroup klimatet mellan 21 utvalda platser runt Medelhavet. Då visade det sig att Torrox Costa hade det bästa klimatet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.