Prenumerera på nyheterna

Fackförbund kritiska till regionregeringens ”makeup” av minskade vårdköer

Fackförbundet CC OO säger att regionregeringen i Andalusien använder ”makeup” för att förbättra siffrorna över vårdköerna. I Andalusien är det totalt 843.945 personer som befinner sig i vårdkö. 123.339 av dessa väntar på operation.

Vid en pressträff nyligen förklarade fackförbundet CC OO att väntelistan för mindre komplicerade kirurgiska ingrepp har minskat på bekostnad av de mer svårare fallen.

Även antalet personer som står i kö för någon sjukdom där det inte finns någon utsatt maxtid för operation, har också ökat.

Enligt den senaste uppdatering från den 30 juni som den regionala andalusiska Folkhälsomyndigheten Consejería de Salud gör var det 19.975 personer som stod i vårdkö för operation i Málagaprovinsen. Förseningen låg på cirka 125 dagar.

Det kan jämföras med uppdateringen den 31 december 2018 då 30.730 personer stod i kö för operation med en försening på 332 dagar.

En klar minskning alltså, både till antal och väntetid.

Enligt de vårdanställdas fackavdelning vid CC OO (Federación de Sanidad y Sectores Sociosanitarios de Comisiones Obreras en Andalucía) är det ”makeup” från den andalusiska regeringens sida. De prioriterar mindre komplexa och svåra insatser som involverar färre resurser. I stället försummas mer allvarliga fall som kräver större insatser.

Regionregeringen ger en bild av ett idylliskt Andalusien som inte stämmer överens med verkligheten.

Även väntelistan över externa konsultationer har ökat vilket har försenat diagnosen av sjukdomar. Det har gjort att många befinner sig i ovisshet i en situation som liknar ”limbo”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.