Prenumerera på nyheterna

Fallgropar med nytt avtal vid timeshareklubb

Flera svenskar har tidigare vunnit domstolsfall mot timeshareklubben Anfi del Mar i Arguineguín på södra Gran Canaria. Fortsatt så är det hundratals svenskar som äger andelar i timesharklubben. Nu vill timeshareklubben få ägarna att skriva på ett nytt avtal som minimerar risken för stämningar i domstol.

Under 2020 har de mottagit epostmeddelanden om att skriva på nya avtal. Men var försiktig. Det rådet ger Robert Lindgren, jurist och delägare vid LR Advokater/Abogados LR.

– Vi anser att Anfi del Mar genom Anfi Group döljer motiven och uttrycker sig oprecist för att man vill att kunderna skall skriva på nya avtal, säger Robert Lindgren i en skriftlig kommentar till Svenska Magasinet.

Anfi Group anger i sitt epostutskick att man vill att de nya avtalen ska ”föreligga” enligt den spanska timesharelagen 2012. Man anger vidare att lagarna kan ändras under årens gång och att man vill hålla avtalen uppdaterade.

Det nya avtalet har en tidslängd på 50 år medan ursprungliga avtal inte har någon tidsgräns. Man motiverar med att medlemmarna själva bestämt detta 2017 på den extraordinära generalförsamlingen.

Så hur är det?

– Anfi har sålt timeshareavtal som inte innehåller någon tidsfrist, det var olagligt då och det är olagligt nu. Vidare tog man även ofta emot betalning direkt eller någon dag efter kontraktssigneringen vilket var olagligt då precis som nu.

Enligt Robert Lindgren kan den som har detta avtal få det ogiltigförklarat av domstol och få sina pengar tillbaka plus underhållsavgifter i vissa fall.

– Men skulle du skriva på det nya avtalet så försvinner den möjligheten. Det är skälet till att Anfi Group vill att kunderna skriver på nya avtal. De vill minimera risken för stämningar i domstol, säger juristen Robert Lindgren.

Anledningen är att Anfi Group har dragit på sig stora skulder efter att ha förlorat flera domstolsfall.

Turistanläggningen som ligger utanför Arguineguín grundades av den norske affärsmannen Björn Lyng.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.