Prenumerera på nyheterna

Familjeträffar står bakom 40 procent av smittfallen

De spanska hälsovårdsmyndigheterna vill stänga ned barer och restauranger från klockan 22. Men bara tre procent av coronavirusutbrotten sker vid barer och restauranger. I stället är det familjeträffar och sammankomster mellan vänner i hem som orsakar 40 procent av fallen.

Ännu är det svårt att exakt kartlägga coronavirusets vägar samt hur och var det smittar mest. Hälsovårdsdepartementet i Spanien har utarbetat en rapport som beskriver ursprunget till de utbrott eller smitthärdar som skett från slutet av det nationella nödläget och fram till den 15 oktober.

Och det är träffarna i hemmet mellan familjemedlemmar och vänner som är den främsta källan till smitta. Brist på ventilation och att det inte vädras ut är en av orsakerna då de flesta träffar sker inomhus i stängda miljöer och utan munskydd.

Igenstängda platser inomhus är idealiska för virusspridning. Lägg till den falska känslan av säkerhet som kommer när man omges av nära och kära i hemmets lugna vrå…

Det är akuthälsovårdens samordning, Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias, som har kartlagt och sett att av 8.488 utbrott med totalt 80.924 smittfall kommer 1 566 utbrott från träffar mellan familjemedlemmar och släktingar som bor i olika hem. Lägg till 1.770 utbrott vid träffar mellan familjer och vänner, av så kallad social karaktär.

Det betyder att 40 procent av smittfallen inträffar vid sammankomster mellan familjer och vänner inomhus.

Omständigheter som orsakat färre utbrott är vid barer och restauranger med endast tre procent, totalt 102 utbrott bland besökare och 130 utbrott bland anställda.

I Spanien har även kyrkor fått lov att öppna för att hålla mässor och minnesstund. Endast 17 utbrott har registrerats vid kyrkor och samfund.

Hälsovårdsdepartementet har på torsdagen lagt fram ett förslag om att restauranger i områden med höga antal smittfall i coronaviruset SARS-CoV-2 ska stänga klockan 22. Därefter föreslås utegångsförbud och att folk ska hålla sig hemma.

Nyhetsbyrån Europa Press skriver att det är ett förslag som ska lämnas över till den offentliga och nationella hälsovårdskommissionen för beslut.

På torsdagen har regionregeringen Junta de Andalucia tagit beslut om att införa utegångsförbud i Granada mellan klockan 23 och 06. I ytterligare 30 andra kommuner i regionen införs andra restriktioner.

Det gäller bland annat provinsstäderna Sevilla, Jaén och Córdoba och 14 andra kommuner, inklusive Teba och Almáchar i provinsen Málaga.

De har begärt ett godkännande av Andalusien högsta regiondomstol (TSJA).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.