Prenumerera på nyheterna

Färre tester i Andalusien jämfört med landets genomsnitt

Andelen coronavirustester ökade den senaste veckan till 329 tester per tusen invånare men det är långt ifrån det spanska genomsnittet på 498 enligt de senaste uppgifterna som publicerades av Hälsovårdsdepartementet. Siffrorna gäller för perioden 1 till 7 januari.

I Andalusien utfördes 79.859 tester under årets första sju dagar. Sedan pandemin startade har 2,7 miljoner tester utförts. Det betyder inte att 2,7 miljoner invånare har testats.

Samma person kan ha blivit testad vid två eller fler tillfällen.

Av de tester som utfördes under årets första sju dagar var 48.189 PCR-tester och 31.670 var snabbtester så kallade antigentester.

Det är färre tester jämfört med perioden 14 till 20 december då Andalusien redovisade totalt 96.745 tester.

Navarra är den region som gör flest tester med 826 följt av Baskien, 792, La Rioja, 737, och Asturien med 715.

Efter Andalusien ligger Kanarieöarna (333)

Däremot har regionen Andalusien gjort fler antikroppstester jämfört med det spanska genomsnittet. Spanien redovisar 59 per tusen invånare, en siffra som Andalusien överstiger med 64 tester.

Antikroppstest visar om personen har haft sjukdomen eller inte medan PCR och antigentester upptäcker pågående infektioner.

På grund av den ökade smittspridningen har regionregeringen tagit beslut om att masstester ska göras i kommuner under veckan där situationen är oroande. Det gäller Coín, Vélez-Málaga, Mijas, Fuengirola, Monda, Gaucín, Genalguacil och Alhaurín el Grande.

Invånare som kallas till masstestning väljs ut slumpvis.

Under måndagen utfördes masstestningar i Gaucín, Monda och Genalguacil. I Genalguacil där 130 var kallade deltog 90 med hundra procent negativa resultat.

I Gaucín saknades 100 av de 299 som hade kallats. Flera positiva fall upptäcktes. I Monda deltog 179 av de 330 invånare som hade kallats. Åtta testades positivt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.