Prenumerera på nyheterna

Felipe González känner skam över uttalande från Pablo Iglesias

Spaniens vicepresident Pablo Iglesias jämställer den tidigare katalanska presidenten Carles Puigdemont flykt till Belgien med de republikaner som befann sig i exil i utlandet under Francoåren.

Spaniens tidigare premiärminister Felipe González säger att han känner smärta och skam över ett sådant uttalande.

Söndagen den 14 februari är det regionalval i Spaniens nordöstra region Katalonien.

Tonläget höjs dag för dag. Att förutsäga valresultatet i nuläget är mycket osäkert. Covidläget kan göra att valdeltagandet sjunker. Och frågan är vilka väljargrupper som är mest benägna att gå och rösta.

Spaniens vicepresident Pablo Iglesias från ytterkantsvänsterpartiet vill se folkomröstning om landets statsskick. Hans högsta önskan är att Spanien blir republik.

När det gäller konflikten i Katalonien, där den tidigare presidenten Carles Puigdemont befinner sig i landsflykt i Belgien, jämställer Iglesias hans situation med de republikaner som var i exil under Francoåren.

Det är en jämförelse som landets tidigare regeringschef, socialdemokraten Felipe González, reagerat starkt mot.

I en intervju för radiokanalen SER säger González att han känner smärta och skam över att Puigdemont jämförs med den fruktansvärda exil som de spanjorerna till efter statskuppen och inbördeskriget under Franco.

González beskriver det som illojalitet till spansk politik och hänvisar till koalitionsregeringen och de ständiga utspel som kommer från Iglesias.

Alla regeringsmedlemmar ska följa grundlagen, betonar den tidigare regeringschefen i en intervju för radiokanalen SER.

– Spanien har en koalitionsregering för första gången, men reglerna är inte nya.

Felipe González anser att de katalanska separatisterna följer i samma spår som ”Trumpismen” genom falska nyheter och förfalskning av historien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.