Prenumerera på nyheterna

Fem gånger färre döda under nuvarande våg

Den femte vågen av smittspridning av covid-19, som i flera europeiska länder är den fjärde vågen, är fem gånger mindre dödlig jämfört med vågen av smittspridning i januari/februari 2021. Det visar en undersökning i Málagaprovinsen. Här var andelen dödsfall bland smittade i coronaviruset sars-cov-2 1,4 procent i januari/februari. Under den nuvarande vågen är andelen som avlider endast 0,3 procent.

Vaccinering hjälper och förhindrar dödsfall vilket är det viktigaste budskapet enligt siffrorna från den regionala andalusiska Folkhälsomyndigheten Consejería de Salud. I dagsläget är det nästan 70 procent (68,81) av befolkningen som fått minst en dos vaccin.

Under den tredje vågen i Spanien som var mellan den 4 januari till 28 februari avled 1,4 procent av totalt 45.117 smittfall i Andalusien.

Under den nuvarande vågen från den 21 juni och fram till 1 augusti har 0,3 procent avlidit bland de 38.831 smittfall som registrerats.

Regionregeringen Junta de Andalucía har inte velat lämna ut några uppgifter om hur många av de avlidna som var fullt vaccinerade, skriver Diario SUR som hänvisar till siffrorna från den regionala folkhälsovården.

När siffror över smittspridningen publicerades på onsdagen låg tvåveckorsincidensen i provinsen Málaga på 642,1 fall per 100.000 invånare.

Antalet covidpatienter vid Málagaprovinsens sjukhus var på onsdagen 467 varav 92 fick vård på iva. I nuläget är det ingen kommun i provinsen som ligger över 1.000 i smittfrekvens.

Av den anledningen är det inte någon kommun där nattligt utegångsförbud gäller.

Kommuner som tidigare legat över 1.000 fall som Málaga, Marbella och Estepona redovisar tvåveckorsincidens på 811, 641 respektive 635.
I sjukvårdsdistriktet Costa del Sol är det flera kommuner som erbjuder drop-in-vaccinering. På vårt Twitterkonto @SvenskaMagasinet lägger vi upp information om drop-in-vaccinering regelbundet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.