Prenumerera på nyheterna

Fem meter hög tsunamivåg når Solkusten på 20 minuter

En fem meter hög tsunami även kallad flodvåg skulle nå Costa del Sol på 20 minuter efter ett jordskalv i Medelhavet mellan Nordafrika och Spanien. Det visar den uppdaterade nationella beredskapsplan för tsunami som publicerades 20 maj i statens officiella bulletin BOE (Boletín Oficial del Estado).
Den visar att de mest utsatta områdena utmed den spanska Medelhavskusten är Melilla i Nordafrika och Málaga. Men värst är läget för den andalusiska atlantkusten och Kanarieöarna där tsunamivågen skulle kunna nå en höjd på åtta meter.

Tsunami eller flodvåg är en typ av vattenvåg som uppkommer vid en vertikal förskjutning av stora vattenmassor i de flesta fall på grund av seismisk aktivitet på havsbottnen. Det beror på att det blir rörelser i marken.

Spanien har nyligen uppdaterat sin beredskapsplan i händelse av ett jordskalv som utlöser en flodvåg.

Anledningen med publiceringen är att myndigheterna vill upplysa befolkningen om vad som skulle kunna hända i samband med jordskalvet så att varningen når befolkningen så snabbt som möjligt.

Det handlar ockskå om att samordna insatserna mellan olika myndigheter så att dessa kan ingripa snabbt samtidigt som befolkningen kan vidta nödvändiga skyddsåtgärder i varje enskilt fall.

Den nationella beredskapsplanen går inte in på hur stor sannolikheten är för att en tsunami ska inträffa. Den vill i stället peka på de risker befolkningen utsätts för i samband med tsunami.

Statens beredskapsplan för tsunami bygger på uppskattningar och modeller som gjorts i händelse av jordskalv i Medelhavet som storleken på flodvågen och hur lång tid det tar innan den når kusten.

Här är listan över de mest utsatta kustområdena i samband med jordskalv:
1. Ayamonte-Palos de la Frontera
2. Almonte-Huelva.
3. Chipiona-Conil.
4. Vejer de la Frontera-Tarifa.
5. Manilva-Mijas.
6. Fuengirola-Nerja.
7. Almuñécar-Albuñol.
8. Adra-Almería.
9. Níjar-Pulpí.
10. Águilas-Cartagena.
Källa: Red Sísmica Nacional

Bulletinen hittar du här Boletín Oficial del Estado

Bildtext: Kartan visar de mest utsatta punkterna i händelse av en tsunami som når Spanien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.