Prenumerera på nyheterna

Femton sköldpaddor släpptes på Fuengirolastrand

En tidig morgon i början på augusti ifjol var det en sköldpadda som la ett 60-tal ägg i sanden på en strand i Los Boliches i Fuengirola. Häckningsprocessen är känslig och komplicerad varför en stor insats påbörjades organiserad av Asociación Pro-Dunas Marbella för att säkerställa att äggen skyddades. Svenska Magasinet berättade om händelsen ifjol hur äggen transporterades till en lugnare strand nära Calahonda i Mijas Costa. Det rör sig om oäkta eller falsk karettsköldpadda som är en havssköldpadda som lever i vattnen utanför Solkusten.

I september ifjol kläcktes de första äggen. Under nästan ett år har sköldpaddorna vuxit till sig vid det marina centret GEGMA (Centro de Gestión del Medio Marino Andaluz) i Algeciras för att placeras ut i havet som är deras naturliga miljö.

På söndagen var uppståndelsen stor när 15 sköldpaddor släpptes ut på samma strand i Los Boliches där mamman hade placerat dem i sanden.

Många nyfikna badgäster kunde följa skådespelet hur de snart ett år gamla sköldpaddorna tog sig ner i havet. Nu väntar ett liv i frihet.

Trots att det är ovanligt att en sköldpaddshona väljer att häcka så långt väster ut i Medelhavet så valde hon att lägga sina ägg på en strand i Fuengirola ifjol.

Andalusiens regionpresident Juanma Moreno (bilden) besökte stranden i Fuengirola tillsammans med borgmästaren Ana María Mula och kommunalrådet för hållbar utveckling Carmen Crespo.

Det var en avslappnad semesterklädd regionpresident som betonade regionens mål att skydda den biologiska mångfalden och miljön.

Ytterligare 39 sköldpaddor har blivit utsläppta i Gibraltar sund nära Algeciras och 15 transporterades till Acuario i Sevilla. I september väntas dessa släppas ut i det fria med sändare på kroppen så att forskare kan studera deras rörelser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.