Prenumerera på nyheterna

Fernando Simón: Snart kan munskyddskravet utomhus hävas

Ett beslut om att det obligatoriska munskyddskravet utomhus hävs kommer allt närmare. Det är inte många dagar dit, säger spanska smittskyddscentrets chef Fernando Simón. Det började med Galicien i förra veckan. I söndags kom Katalonien med beskedet att de vill häva munskyddskravet utomhus framöver.

Kataloniens hälsoråd Marc Ramentol säger att inom några veckor ska ett beslut tas om att häva munskyddskravet.

För första gången på ett år diskuteras det nu att häva munskyddskravet utomhus i offentliga miljöer. Vid en pressträff på måndagen sa Fernando Simón att han anser det ”mycket troligt” att kravet kan upphöra i utomhusmiljöer och under vissa specifika omständigheter inom inte så många dagar.

Simón var också snabb att tillägga att han inte vill ge så många detaljer i dagsläget med tanke på tidigare erfarenheter och beslut under pandemin. De har inte alltid varit korrekta när det väl har gällt.

Han sa att munskyddskravet utomhus kan hävas i takt med att den immuniserade befolkningen ökar och incidenstalet faller under 150 fall.

– Och med tanke på den nedåtgående trenden är vi snart där, konstaterar Simón.

Sedan är frågan om landets genomsnitt måste ligga under 150 fall eller om ett beslut skulle kunna göras i de respektive regionerna.

Det är totalt elva regioner eller automona städer som ligger under 150 fall: Ceuta (17), Valenciaregionen (29), Balearerna (46), Murcia (63), Asturien (71), Extremadura (80), Galicien (88), Kantabrien (121), Castilla-La Mancha (136) och Castilla y León (141).

Allt fler experter förespråkar att det är dags att lyfta munskyddskravet utomhus så länge säkerhetsavståndet på två meter kan respekteras. Det finns ingen mening med att ha munskydd på under en promenad på landet men det kan vara vettigt att ha det på en livlig gata i stadsmiljö.
När upphör det obligatoriska munskyddskravet utomhus?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.