Prenumerera på nyheterna

Fernando Simón: ”Vi står inför den andra vågen”

Antalet nya smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 i provinsen Málaga satte rekord på tisdagen med 547 positiva PCR-test. Det är en ny rekordsiffra sedan 11 september då 478 testades positivt. Under tisdagen avled fyra personer i sjukdomen Covid-19.

Vid sjukhus på Costa del Sol finns det i nuläget 233 patienter inlagda på grund av covid-19, vilket är fyra fler på ett dygn. Däremot minskade antalet inlagda på intensiven med två personer senaste dygnet till 30 patienter.

Flera äldreboende har drabbats hårt den senaste tiden. Det gäller Residencia Vitalia Teatinos i Málaga med 95 smittade i coronaviruset SARS-CoV-2. Det är 77 vårdtagare och 18 anställda. Här har totalt åtta avlidit i covid-19.

Domusvi Azalea i Marbella har 80 bekräftade fall varav nio har avlidit. Residencia La Quinta också i Marbella har 30 bekräftade fall. Under tisdagen bekräftade de sitt första dödsfall i covid-19.

Spanien rapporterade senaste veckoslutet 31.428 nya smittade i coronaviruset SARS-CoV-2. Under tisdagen rapporterades 10.799 nya fall. Det betyder att Spanien fram till tisdagen är uppe i 682.267 fall sedan pandemin startade.

Siffrorna från den samordnade akutsjukvården CCAES (Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias) beskrivs som oroande. Spanien är det land med den högsta smittspridningen i nuläget. Senaste 14 dagarna har Spanien 135.286 nya bekräftade fall vilket är mest i Europa.

Landets smittskyddsläkare Fernando Simón säger nu att vi står inför en andra våg under covid-19-pandemin. Senaste veckoslutet rapporterades 31.428 nya fall vilket var 3.934 fler än det förra veckoslutet.

– Det handlar alltså om en mycket tydlig ökning. Jag har ingen invändning mot att kalla det för den andra vågen, säger Fernando Simón och tillägger:

– Ja, om vi har en andra våg, så observera att de olika regionerna inte befinner sig i samma fas. Vissa regioner visar en stabilisering av utvecklingen, på andra platser minskar eller ökar det.

En nyklippt Fernando Simón, nyligen hemkommen från semestern, kommer med ett lugnande besked.

– Den första vågen innebar många komplikationer. Jag tror att den andra vågen inte kommer att ha så stor inverkan som den första.

Under tisdagen kom det även nya besked när det gäller karantänkravet för den som befunnit sig i en miljö där någon har varit smittad i coronaviruset. Det kan exempelvis gälla klassrum eller arbetsplatser. Karantänkravet på tidigare 14 dagar sänks till tio dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.