Prenumerera på nyheterna

Fiberoptik för snabbt internet växer

Fiberoptik för snabbt internet växer på Costa del Sol och provinsen Málaga. Telefónica tjänst når i nuläget 965.000 bostäder och företag och når 25 kommuner där 80 procent av befolkningen bor.

Fiberoptiska nätverk och 5G revolutionerar telekommunikationen. Den kris som vi upplever inom hälsa, ekonomi och arbete hade utan tvekan varit ännu tuffare om vi inte hade haft tillgång till denna teknik.

Enligt den balansräkning som Telefónica gjorde vid årsskiftet är det 965.132 bostäder och företag som har tillgång till fiberoptisk täckning.

Telefónica meddelar också att det blir optisk fiber i samtliga kommuner till 2025.

Under fjolåret installerades den nya fiberoptiska tekniken i 14 kommuner. 1,1 miljarder euro investerades i att bygga ut ett helt nytt nätverk som ska stärka strukturen och modernisera arbetssätt och underlättar den dagliga verksamheten för näringslivet.

Satsningen ska vara ett led i att återaktivera ekonomin och bidra till en mer hållbara ekonomiska modell.

Parallellt med installationen av fiberoptik erbjuds både 4G och 5G. 98 procent av invånarna har 4G-täckning och mer än 80 procent har tillgång till 5G.

25 kommuner har 5G: Alhaurín de la Torre, Alhaurín el Grande, Álora, Antequera, Benalmádena, Campillos, Cártama, Casares, Coín, Colmenar, Cómpeta, Estepona, Fuengirola, Málaga, Manilva, Marbella , Mijas, Nerja, Periana, Pizarra, Rincón de la Victoria, Ronda, Torrox, Vélez-Málaga och Torremolinos.

Och arbetet fortsätter. Utbyggnaden av 5G åtföljas av en gradvis nedstängning av andra och tredje generationens nätverk. 100 procent av kopparnätverket ersatts av fiber före 2025 då 3G-nätet stängs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.