Prenumerera på nyheterna

Fler fritidsresenärer och billiga flygbiljetter

Konkurrens och överkapacitet kommer att bidra till fortsatt billiga flygresor. Det menar SAS vd Rickard Gustafson som tror att januari till mars blir jättetuffa månader för flygbranschen innan det vänder.

– Jag tror att det blir möjligt att göra sin sommarresa nästa år i alla fall i någon form, säger Rickard Gustafson, vd för SAS i en intervju för TT.

Efter fem lönsamma år gjorde SAS en förlust före skatt på 10,2 miljarder SEK senaste räkenskapsåret. Omsättningen mer än halverades till drygt 20 miljarder kronor från 46 miljarder föregående år.

I december har SAS mellan 35 och 40 av sina 160 plan i luften. Både antalet flyg och destinationer är färre än normalt.

Framåt våren tror Rickard Gustafson att det blir möjligt att öppna upp mer då skyddet för de svagaste och vårdpersonalen ökar. Med allt fler vaccinerade går utvecklingen mer mot en normalisering under andra halvåret.

Det kommer att bli färre affärsresenärer som gått över till digitala lösningar. Det bortfallet kompenseras med fler fritidsresenärer.

– Med fler fritidsresenärer måste vi tänka om kring vilka destinationer som är intressanta och ha mer flexibilitet och anpassa oss efter säsonger, säger Rickard Gustafson till TT.

Konkurrensen kommer att hårdna. Alla sitter på mycket kapacitet och det är frestande att få upp planen i luften med resonemanget att det är bättre att sälja en billig biljett än ingen.

– Prispressen kommer nog att vara tuff, tror Rickard Gustafson.

Under 2022 tror han att SAS kommer att vara tillbaka på en nivå på 80-85 procent av före-kris-nivån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.