Prenumerera på nyheterna

Fler svenskar köper bostad under den spanska solen

Efter regn kommer sol. Under fjärde kvartalet ökade svenskarnas köp av bostäder i Spanien med 19,7 procent jämfört med föregående kvartal. Även den blågula andelen av de utländska köpen steg, uppger Fastighetsbyrån.

Nationellt nödläge och nedstängning. Det var inget drömscenario som utspelade sig i Spanien under fjolåret. Intresset för bostadsköp i Spanien fortsätter och under fjärde kvartalet registrerades en klar ökning.

Under det fjärde kvartalet gjorde svenskar totalt 610 bostadsaffärer, vilket motsvarar en ökning på 19,7 procent från föregående kvartal. Det visar siffror från spanska inskrivningsmyndigheten Registrados, skriver Fastighetsbyrån.

Svenskarnas andel bland utländska köpare ökade till 5,17 procent från 4,47 procent i tredje kvartalet

”Siffrorna visar att återhämtningen på den spanska bostadsmarknaden fortsätter i slutet av året med ökat antal affärer och även svagt stigande priser. Köp av svenskar ökar också under fjärde kvartalet. Trots fortsatta utmaningar med corona så är intresset stort och vi lyckas sy ihop affärer, bland annat med digitala hjälpmedel”, säger Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån Utland.

Sett till hela 2020 minskade antalet bostadsaffärer i Spanien med 17 procent jämfört med 2019. Antalet köp av svenskar uppgick till 2.139 vilket är en minskning på 24 procent från 2 830 gjorda affärer under 2019.

”Pandemin har så klart påverkat bostadsmarknaden i Spanien under 2020. Antal affärer sjönk mycket under vårens lockdown och mest bland utländska köpare. De prisras som många förutspådde har dock inte kommit och nu ser vi även en återhämtning i antal bostadsköp. De låga räntorna och inte minst möjligheten att jobba på distans gör att många trots allt kan och vill förverkliga drömmen om ett boende i solen”, konstaterar Martin Posch.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.