Prenumerera på nyheterna

Flera coronarestriktioner hävs

På söndag upphör det nationella nödläget i Spanien. Det betyder också att många coronarestriktioner hävs. Men regionerna kommer att ta olika beslut över vad som gäller. I Andalusien hävs både perimeterkarantänen för regionen liksom utegångsförbudet. Öppettiderna för serveringsställen fortsätter som tidigare.

Regionpresidenten Juanma Moreno riktade kritik mot centralregeringen under gårdagen vid en pressträff i Granada. Det är högst oklart vilka rättsliga verktyg regionerna kan använda i fortsättningen att bekämpa covid-19-pandemin.

Samtidigt är det mycket politik i coronahanteringen. När det nationella nödläget upphör betyder det också konfrontationer mellan centralregeringen och de regionala regeringarna.

Situationen är nu som när det nationella nödläget infördes. Då var flera av regionpolitikerna kritiska till när centralregeringen införde nationellt nödläge på senhösten. Men nu låter det tvärtom.

Det som regionerna kan ta beslut om är öppettiderna för butiker och serveringsställen. Andalusien har fram tills nu inte meddelat om någon förändring. Regionregeringen har bara meddelat att en officiell bulletin ska publiceras på lördag.

I skrivande stund ser det ut som att barer och restauranger i Andalusien fortsatt inte får ta emot några nya kunder efter klockan 22.30. De kunder som är på plats har fram till klockan 23 att lämna serveringsstället.

Enligt folkhälsolagen så tillåts regionerna att vidta nödvändiga åtgärder för att kontrollera smittspridning av sjukdomar. Men i praktiken måste dessa beslut vara godkända av den rättsliga myndigheten. Erfarenheterna visar att domstolarna inte alltid anser att de kriterier som regionala regeringar för fram är lagliga.

Andalusien tänker be om rättslig hjälp med att kunna utlysa perimeterkarantän för kommuner med incidenstal från 500 smittade per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna. En begäran som kommer att utvidgas till att även gälla provinserna.

Onsdagens siffror visar att incidenstalet för Andalusien ligger på 197,8. Málagaprovinsen ligger på 125,3 medan Granadaprovinsen ligger högst av regionens åtta provinser med 374,4.

Valenciaregionen
När det gäller Valenciaregionen har regionpresidenten Ximo Puig meddelat att perimeterkarantänen för regionen hävs och att öppettiderna vid serveringsställen ska utökas till att gälla fram till midnatt. De regionala myndigheterna arbetar på att behålla utegångsförbudet men under färre timmar.

Valenciaregionen redovisar drygt 40 smittade per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.