Prenumerera på nyheterna

Flera kraftiga jordskalv i norra Spanien

Jordskalven har varit så kraftiga att många familjer har valt att tillbringa den gångna natten på gatorna.

Intensiva jordskalv som har nått upp till 4,6 på richterskalan orsakar rädsla hos invånarna i och runt Pamplona. Skalven började 00:02 i natt och fortsatte fram till gryningen. Två av skalven var över 4 på richterskalan (4,6 och 4,4) och ett flertal var över 3, ett av dessa nådde 3,8.

Epicentrum för de flesta skalven var utanför Lizoain en liten stad som ligger 19 kilometer från Pamplona i regionen Navarra. Esteribar, Arce, Beriáin och Zabalza-dalen har varit andra epicentrum. Epicentrum i Lizoain var på bara en kilometers djup varför det skakade rejält.

Skalven har också märkts i närliggande regioner som Aragón, La Rioja och Baskien. Skalven var så kraftiga att de till och med kändes borta i Katalonien.

Myndigheterna i området har har fått många samtal från oroliga människor, men det har inte rapporterats om några allvarliga skador på infrastrukturen. Räddningstjänsterna har dock fått rycka ut för mindre skador som till exempel till ett hem i Mutilva där en stor varmvattenberedare lossnade och till parken ”parque de Cordovilla” där det uppstod en vattenläcka.

Detta är det näst kraftigaste jordskalvet som har varit i Navarra sedan mätningarna började, det kraftigaste var den 10 mars 1903, det nådde en magnitud på 5,5. Andra kraftiga skalv i området var i Puente la Reina 1982 med magnitud 4,5 och i Lizoain 2004 också det med magnitud 4,5.

Det har varit skalv i området under flera dagar men nattens var betydligt kraftigare än de tidigare skalven. Bildtext: Karta över jordskalven.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.