Flera kustkommuner är positiva till rökfria stränder

Flera kommuner på Costa del Sol ställer sig positiva till det andalusiska Hälsovårdsdepartementets förslag att införa rökfria stränder. Kommunerna studerar i dagsläget förslaget. Om förslaget går igenom måste kommunerna göra vissa ändringar i ordningslagen för att åtgärden ska kunna följas fullt ut.

Enbart en cigarettfimp som kastas på stranden förorenar upp till åtta liter vatten. Fimpen lämnar efter sig tjära, bly och nikotin som kan finnas kvar upp till tio år.

Kommunalrådet Teresa Porras med ansvar för stränder i Málaga kommun tycker förslaget är positivt.
-Vi är positiva till rökfria stränder men vi vill först se hur det fungerar. Det är inte meningsfullt att genomföra experiment som inte fungerar. När det införs måste det bli bra från början, säger Porras till Diario SUR.

Även i Marbella, Benalmádena, Rincón de la Victoria, Fuengirola och Mijas ställer man sig positiva till förslaget.

Igår berättade Svenska Magasinet att den regionala hälsovårdsmyndigheten i Andalusien har tagit initiativet att föreslå kustkommunerna att stränderna ska bli rökfria.

Stranden Playa Granada i Motril på Costa Tropical har sedan sommaren 2018 ett förbud mot rökning. Här kan en person som röker och fimpar i sanden få böter på 3.000 euro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.