Prenumerera på nyheterna

Flera kustkommuner hamnar i karantän

Perimeterkarantän gäller från onsdag i Málaga stad plus i ytterligare sju större kommuner som Fuengirola, Marbella, Mijas, Benalmádena, Rincón de la Victoria, Estepona och Cártama. Officiellt gäller kommunkarantän från onsdag, det vill säga begränsningar av rätten att resa in- och ut. Andalusiens vice president Juan Marín har å andra sidan kommit med ett förtydligande att det är tillåtet att resa till den alpina vintersportorten Sierra Nevada från en kommun som har färre än 500 nya smittfall. Det är dock obligatoriskt att förhandsboka sitt liftkort och kunna visa upp detta vid kontroller. Det är även tillåtet att ägna sig åt jakt eftersom det sker på öppna områden.

Polisen kan från när beslutet presenteras officiellt i den andalusiska bulletinen BOJA (Boletín Oficial de la Junta) på onsdag stoppa personer som reser mellan kommuner utan ett giltigt skäl. Anledningen är att de åtta större kommunerna på Solkusten registrerar över 500 nya smittade i coronaviruset sars-cov-2 de senaste 14 dagarna.

Sedan i söndags råder perimeterkarantän för regionen Andalusien samt de åtta provinserna.

I ytterligare sju kommuner i provinsen har antalet nya smittade passerat 1.000 nya smittade per 100.000 de senaste 14 dagarna. Det betyder att samtliga verksamheter måste hålla stängt dygnet runt som restauranger och barer. Det gäller inte för nödvändiga affärsrörelser som livsmedelsbutiker exempelvis.

Detta gäller för kommunerna Faraján, Moclinejo, Álora, Cañete la Real, Alcaucín, Vélez-Málaga och Alfarnate. Sedan tidigare har Teba, Almargen, Monda, Alameda, Salares, Ardales, Igualeja, El Borge, Benamocarra, Cartajima, Coín, Alfarnatejo, Alhaurín el Grande och Algatocín över tusen nya smittade i coronaviruset sars-cov-2.

Provinsen Málaga registrerar 631,1 nya smittfall per 100.000. I nuläget är det sju av provinsens sjukvårdsdistrikt som överstiger gränsen 500 fall. Det gäller Guadalhorce, 959, Axarquía, 732, La Vega vid Antequera, 713,9, Rondaområdet Serranía, 700,5, Málaga, 672,2, och sjukvårdsdistriktet Costa del Sol med 591,1 fall per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna.

Totalt i provinsen Málaga är det flera kommuner som i dagsläget registrerar över 500 nya smittade per 100.000 invånare. Det gäller Teba, Almargen, Monda, Alameda, Salares, Ardales, Igualeja, El Borge, Benamocarra, Cartajima, Coín, Alfarnatejo, Alhaurín el Grande, Algatocín, Alcaucín, Alfarnate, Villanueva del Rosario, Moclinejo, Gaucín, Álora, Faraján, Sayalonga, Comares, Vélez-Málaga, Genalguacil, Ronda, Algarrobo, Mollina, Cañete la Real, Benarrabá, Manilva, Alhaurín de la Torre, Canillas de Albaida, Villanueva del Trabuco, Arenas, Tolox, Carratraca, Campillos, Benalmádena, Rincón de la Victoria, Málaga, Mijas, Fuengirola, Estepona, Cártama och Marbella.

Besluten som den regionala andalusiska regeringen tar gäller inte för de nationella gränserna inom Schengen som är fortsatt öppna. Det betyder att det fortsatt går att flyga till en flygplats i ett område som har begränsat rätten att resa in och ut, till exempel Andalusien.

Även om turism inte finns med bland de skäl som medger inresa till en region med perimeterkarantän så stoppas inte turister som ankommer med internationella flyg eftersom landgränserna är öppna.

Inresande med negativt PCR-test får ta sig till sitt boende som är angivet i hälsoprotokollet. Väl på plats gäller sedan samma regler som för bosatta.

Turister kan vistas i området de reste in i, men att det inte är tillåtet att resa vidare in i ett område med perimeterkarantän om man inte uppfyller någon av anledningarna nedan:
a) Resa till vårdcentral eller annan vårdinrättning,
b) Arbets- eller företagsrelaterade samt institutionella eller lagliga förpliktelser,
c) Närvaro vid universitet, skola eller förskola,
d) Hemresa till den egna eller familjens fasta bostad,
e) Vård av äldre, minderåriga, hjälpbehövande, handikappade eller särskilt utsatta personer,
f) Besök på bank, försäkringskontor eller för att tanka på bensinstationer i angränsande områden,
g) Hantering av myndighets-, eller juridiska ärenden som är brådskande eller om man har fått en kallelse,
h) Förnyelser av tillstånd eller officiella handlingar, liksom administrativa ärenden som ej kan senareläggas,
i) Examen eller officiella prov som ej kan skjutas upp,
j) Force majeur eller vid särskilt behov.
k) Vilken som helst annan exceptionell aktivitet korrekt ackrediterad

Mer information på Sveriges ambassads webbplats

Klicka på denna länk för att se hur det är i din kommun: mapacovid.es

För snabbast uppdatering följ vårt Twitterkonto @SvenskaMagasinet

Vad anser du?
Andalusien vill tidigarelägga utegångsförbudet till klockan 20. Är det en bra idé? Svara här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.